Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, у оквиру тродневне посете Јапану, састала се данас, одвојено, са јапанским инвеститорима и са гувернером Јапанске банке за међународну сарадњу Тадашијем Маедом.

Брнабић је у обраћању новинарима истакла да је та финансијска институција заинтересована за то да инвестира у Србији, најавивши да ће гувернер Маедо ускоро посетити Београд, како би започели разговоре о покретању инвестиционог фонда, који ће отворити пролаз за даљу српско-јапанску економску сарадњу.

Сумирајући резултате посете Јапану, она је навела да се делегација Србије састала са премијером Шинзо Абеом, са Парламентарном групом пријатељства и са друштвом пријатељства Јапан–Србија, а у циљу оснаживања економских и политичких односа.

Такође, како је додала, наша делегација је разговарала са постојећим инвеститорима у Србији, како би видели да ли су задовољни условима рада и какви су њихови планови за будућност.

Премијерка је констатовала да је данас био посебно важан дан јер се састала са инвеститорима који још нису улагали у нашу земљу, али су заинтересовани за то у догледно време.

Она је пренела да је са парламентарцима разговарала о политичким питањима, пре свега о Косову и Метохији, наводећи да је у односима Србије и Јапана отворено једно питање – јапанско признање једнострано проглашене независности Косова.

Брнабић је изразила захвалност Јапану на неутралном ставу приликом гласања у Интерополу и у Унеску.

Својим јапанским пријатељима смо упутили молбу да још више обрате пажњу на то шта Србија говори и који су наши аргументи, како бисмо добили још јачу подршку за Србију у јапанском парламенту и влади, пренела је она.

Брнабић је, истичући углед који председник Србије ужива у Јапану, пренела да јој је заменик јапанског министра за животну средину, који је током посете нашој земљи, уместо кратког састанка са председником имао разговор од сат времена, упутио молбу да се председнику пренесе да је одржао обећање да ће српској делегацији у Јапану бити организовани састанци на највишем нивоу – са парламентарцима, представницима компанијама и премијером Шинзо Абеом.

Нама су у Јапану била отворена сва врата, посета је била успешна и враћамо се са новим контактима и шансама за Србију. То су у овом тренутку само шансе, али одговорна влада ради на тим шансама, поручила је премијерка.

Она је истакла да се делегација наше земље сутра враћа у Србију, а затим ће у петак, у Москви, потписати Споразум о слободној трговини са Евроазијском унијом.

На маргинама посете председница Владе састала се са председником Молдавије Игором Додоном и премијером Чешке Андрејем Бабишом, са којима је разговарала о Косову и Метохији.

Брнабић је додала да је о сарадњи Србије и Вишеградске четворке разговарала са чешким премијером, који јој је пренео да је, као и многи други у Европској унији, разочаран и резигниран тиме што Унија није донела сада неке храбрије одлуке поводом проширења и отварања преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

Она је, нагласивши да је Србији важна сарадња са Вишеградском четворком, исказала захвалност на томе што су нас позвали на последње састанке и што се у овом тренутку разговара интензивно о формату Вишеградска четворка плус један, односно плус Србија.

Уколико бисмо успели, то би била велика ствар и радимо даље на томе, оценила је председница Владе и додала да је значајно то што је премијер Бабиш позвао Србију да дође на састанак, што показује додатно поштовање за нашу земљу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here