Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

На конститутивној седници Скупштине града Београда верификовани мандати свих 110 одборника у новом сазиву градског парламента. Предстоји и  избор председника Скупштине града и његовог заменика, као и секретара градског парламента и његовог заменика. Већина одборника опозиције најавила да неће гласати.

Седница је почела избором Верификационог одбора за потврђивање мандата, након чега је уследила пауза како би одбор утврдио исправност верификационих исправа.

Након паузе, присутнима се обратио известилац Верификационог одбора Небојша Бакарец.

Он је рекао да је одбор, на основу извештаја Градске изборне комисије о спроведеним изборима за одборнике Скупштине града Београда и решења ГИК-а о додели одборничких мандата, утврдио да су подаци из уверења о избору сваког одборника истоветни са подацима из извештаја ГИК-а, као и да су уверења издали надлежни органи.

Бакарец је потом предложио Скупштини града да на основу Закона о локалним изборима и Пословника Скупштине града Београда донесе одлуку о потврђивању мандата одборника градског парламента, што је и учињено.

У наставку седнице следи избор председника Скупштине града и његовог заменика, као и секретара градског парламента и његовог заменика.

Група од 56 одборника кандидовала је Никодијевића из СПС-а за председника градског парламента, који ту функцију обавља од 2014. године.

Образлажући предлог за кандидатуру Никодијевића, Ивана Вилотијевић из коалиције СПС–ЈС, позвала је градске одборнике да подрже тај предлог јер је Никодијевић, према њеним речима, “вратио достојанствено понашање и дијалог без увреда у Скупштину”.

Представници одборничких група из коалиције “Уједињени за победу Београда” и “Морамо”, као и Двери најавили су да неће учествовати у гласању за председника Скупштине града.

Председник одборничке групе ДС-а Филип Таталовић казао је да одборници те странке неће ни узети гласачке листиће и да ће њихова одборници бити у “функцији контролора” током гласања.

И одборници Народне странке кажу да неће гласати за првог човека градске скупштине.

Конститутивној седници, до избора председника Скупштине града, председава најстарији одборник. То је Владета Јанковић који је после краћег обраћања говорницима, то место уступио следећем најстаријем одборнику, Томи Фили, са листе око СПС-а.

Након конституисања Скупштине града, почиње да тече рок од 30 дана за избор градоначелника, који мора бити из редова одборника.

Скупштина града Београда има 110 одборничких места, а према освојеним мандатима нови сазив чиниће СНС са 48 мандата, СПС са 8, листа “Уједињени за победу Србије” са 26, коалиција “Морамо” са 13 мандата.

Седам одборника имаће листа “Нада за Београд”, а по четири мандата “Заветници” и коалиција око Двери.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here