Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Председник такозване косовске скупштине, Кадри Весељи у интервјуу за Перископи саопштио је да ће у четвртак у косовској скупштини иницирати оснивање „Међународног трибунала за геноцид Србије на Косову“.

Весељи је најавио да ће се председништво косовске скупштине састати следеће недеље, тачније у понедељак, где ће бити сазвана седница за четвртак.

“Још у понедељак ћу сазвати састанак председништва скупштине како бисмо заказали седницу за четвртак и иницирали оснивање овог међународног суда, да нагласим још једном, иницирање оснивања Међународног трибунала за геноциде Србије извршеним над грађанима Републике Косово, над Албанцима”, изјавио је Весељи у интервјуу за Перископи.

Како је Весељи објаснио, овај процес одвијаће се у три фазе: „формирање државне комисије, документација и оснивање међународног суда“.

“Започећемо прву фазу, оснивање државне комисије, коју ће представљати све политичке партије, удружења, релевантне институције, судство, полиција, тужилаштво”, објаснио је Весељи.

Како каже, након тога следи друга фаза – “документација” и на крају “међународни трибунал”.

“Наставићемо са другом фазом, која је веома битна – документација. Трећа фаза је међународни трибунал”.

Председник ЛДК Иса Мустафа изјавио је да је Весељијева иницијатива покушај прикривања неуспеха владе, преноси Инсајдери. Он је изјавио да Косово не може да успостави такав правни механизам пошто је то у надлежности међународних институција.

“Косово не може формирати Трибунал. То могу Уједињене нације, Савет безбедности или ЕУ”, рекао је Мустафа додајући да ће ипак ЛДК подржати сваку иницијативу која приводи правди “српске криминалце који су починили злочине на Косову.

Формирање ад хоk комисије косовске скупштине за „осуду геноцида, злочина против човечности и ратних злочина на Косову“, као и Весељијева иницијатива за оснивање међународног трибунала уследиле су након смене министра администрације локалне самоуправе из редова Српске листе, Ивана Тодосијевића, због изјаве о Рачку, али и налога кабинета косовске владе мнистарству правде да изради нацрт закона о „кажњавању порицања злочина Србије и геноцида“.

Косовски премијер, Рамуш Харадинај, навео је да је Тодосијевић смењен због „говора мржње“, а нешто пре Тодосијевића, због сличних навода на Фејсбук профилу, смењена је и заменица министра правде Весна Микић.

У међувремену, Специјално тужилаштво Косова покренуло је истрагу против Тодосијевића због, како је саопштено „ непримерених изјава“.

„Српска стварност“ /КоССев/

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here