Mesto za reklamu

Српска или Јулијанска Нова година или Стара Нова година или Православна Нова година је празник који се слави 14. јануара по Грегоријанском календару сваке године. Тог датума је 1. јануар по Јулијанском календару. Весело ће бити вечерас на трговима и у ресторима широм Србије и на Косову и Метохији, на дочеку Нове године по Јулијанском календару.

Иако није званична Нова година, она се радо слави у балканским земљама као што су Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина (Република Српска), Македонија, православни делови Хрватске…

Такође се слави у Русији, Белорусији, Украјини, Јерменији, Молдавији, Грузији…

Занимљиво је и то да традиција обележавања Јулијанске Нове године постоји и у неким немачким кантонима у Швајцарској (као Alter Silvester), као и у неким деловима Галске заједнице у Шкотској (Единбуршки Am Bothan).

По народним обчајима за нову годину Срби су се скупљали и играли народне игре. Током Османске владавине било је забрањено прослављање и поштовање српских традиција, у почетку новогодишња скупљања су била потајна да Османлије не би дознале али како је време пролазило из страха све мање су се одржавали тако да је временом престао овај обичај.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here