Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

Свечана церемонија откривања споменика једном од најзначајнијих српских владара, оснивачу средњовековне српске државе, великом жупану Стефану Немањи одржана је вечерас на Савском тргу у Београду.

Свечаности, која је почела интонирањем химне Србије, присуствовали су председник Републике Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, министри у Влади Србије, председник Скупштине Србије Ивица Дачић, српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.

Такође, присутни су били и градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, великодостојници Српске православне цркве, представници дипломатског кора, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић. А присуствовали су и многи грађани, од којих многи нажалост нису носили маске, нити су се придржавали мера за таква окупљања.

Обраћајући се присутнима и јавности председник Србије Александар Вучић је истакао да данашња церемонија није само чин откривања споменика, већ чин полагања рачуна о себи и свом идентитету.

Стајати овде значи покајање за све године током којих смо га заборавили, али и свест да смо коначно открили корен из кога је настало најлепше дрво које се зове Србија, навео је Вучић.

Вучић је нагласио да је споменик пре свега прича о нама, ко смо били, где смо били, шта смо радили и највише шта смо данас и шта хоћемо да будемо, напоменувши да, као што је Стефан Немања градио задужбине, ми данас морамо да градимо, свесни да је наша садашњост задужбина наше будућности.

Према његовим речима, без свести да је постојао неко пре нас, ко је имао снове које ми данас живимо, ниједан сан о будућности није могућ.

Председник Републике је рекао да смо се у претходном периоду трудили да Србију подигнемо из пепела, да обновимо и изградимо пруге, путеве, болнице, школе, али и да покушамо да вратимо веру у себе, у могућности и снагу српске државе.

Према његовим речима, Савски трг, на којем се налази споменик, место је које је изазивало стид, неуређено, прљаво, на срамоту не само града, већ и читаве Србије, а сада је потпуно другачији.

Вечерас сам посебно срећан, јер овде, где стојимо, изнад, налази се и храм посвећен Немањином трећем сину, великом Светом Сави. Како данас откривамо споменик, тако смо успели да за кратко време изградимо и осликамо мозаик у највећем православном храму. Тако ћемо обновити и Хиландар, поручио је Вучић.

Према његовим речима, успели смо оно најважније – да економски опоравимо земљу, национално да одбранимо, духовно да повратимо и уздигнемо. Он је указао на то да велики жупан у рукама држи мач и Хиладнарску повељу, подсетивши да смо до Стефана Немање били племе, а од њега до данас државотворни народ.  Зато држи мач, којим је правио и градио, затим чувао и штитио. До Немање смо били култура опонашања и превођења, од њега култура креације, хранитељства и писања, а то симболизује Хиландарска повеља, нагласио је председник Србије.

На церемонији отварања јавности се обратио и члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик који је истакао да је и вечерас веома важно да „будемо обједињени“ и да је споменик инспирација за то.

„Посебно сам поносан што са вама делим овај величанствени тренутак у којем држава Србија и сви Срби одају пошту великом ујединитељу српског народа Стефану Немањи“, рекао је Додик.

Након церемоније, са свих београдских цркава звонила су звона, а споменик је свечано осветљен.

Споменик Стефану Немањи направљен је у бронзи и дело је руског вајара Александра Рукавишњикова, а из Москве је у српску престоницу допреман сукцесивно, у деловима.

Споменик је висок 23,5 метара изнад и пет метара испод земље, а тежак је приближно 80 тона.

Реконструисани Савски трг добио је полукружни облик, са централном фигуром Стефана Немање и саобраћајем измештеним на ободе трга, а обновљена је и фасада зграде старе Железничке станице, која ће постати Музеј историје Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here