Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Српско просветно друштво “Никола Тесла” из Постојне организовало Вече Николе Тесле” и угостило неколико удружења, међу којима је било и удружење “Видовдан” из Вићенце. Учествовала су и удружења из Крања и Видовдан из Љубљане.

“Поштовани пријатељи, хвала вам што сте били наши гости на нашој приредби у Постојни. Било нам је задовољство гледати ваше наступе. Ваше присуство је нашу приредбу подигло на виши ниво. Надамо се и будућој сарадњи”, рекао је у поздравној речи  Гојко Лазић, секретар друштва Никола Тесла.

Градоначелник Постојне је посебно похвалио најмлађе који играју у фолклору, као иуметничког руководиоца Цвијету Гојковић. Истакао је да је СПД Никола Тесла веома активно друштво на свим нивоима и да има одличну сарадњу са Општином. Похвалио је удружење Никола Тесла и истакавши да су вредни грађани, добри сарадници и добро интегрисани.

Овогодишњој, седамнаестој по реду Вечери Николе Тесле присуствовали су и градоначелник општине Постојна Игор Марентич са супругом, Марине Ребец, директорка Управе Општине Постојна, амбасадор БиХ у Словенији Милорад Живковић са супругом, председник Савеза Срба Словеније Марко Сладојевић, секретар Националног већа Срба Словеније Никола Тодоровић са супругом, као и представници више српских друштава из Словеније.

У Постојни и околини живи велики број Срба, углавном из Босне и Херцеговине и мањи број из Србије. Већина живи на подручју општине Постојна и Пивка. Група тих људи је 1992. године основала Српско просветно друштво Никола Тесла. Друштво је регистровано јуна 1993, а из године у годину је расло. Друштво тренутно броји око 60 фамилија.

“У Српском просветном друштву Никола Тесла од самог почетка радимо на томе да српску културу у позитивном светлу прикажемо широкој јавности, уз поштовање словеначког народа и простора, у коме живимо и радимо. Један од циљева је и сарадња и пријатељство међу српским и словеначким народом. Наша основна делатност су српски фолклорни плесови и песме са подручја Србије и Босне и Херцеговине. Основни циљеви друштва су очување богате културне баштине и преношање знања на млађе генерације. У друштву успешно раде фолклорне секције ветерана, омладинаца и најмлађих, драмска секција, рецитаторска, литерарна и мушка певача група. Преко године изведемо велики број пројеката, које неким делом финансира Јавни буџет за културне делатности као и општина Постојна. То су вечери народних песама и фолклора. Сваке године наступамо код сродних друштава у Словенији и суседним државама. Годину завршимо главним догађајем названим Вече Николе Тесле“, изјавио је Гојко Лазић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here