Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Влада Црне Горе на вишесатној седници усвојила је Темељни уговор са СПЦ. Од 18 присутних министара, 13 је гласало за. Представник  ДПС поручио ако Абазовић мисли да је Темељни уговор са СПЦ усвојен, Влада више нема њихову подршку.

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић је, без обзира на приговоре о квалификованој већини, прогласио да је тачка усвојена, и рекао да постоји могућност да се гласање понови на наредној седници за седам дана или електронски због чланова владе који су били одсутни.

Премијер Абазовић је рекао да би волео да се питање може оставити за јесен, а доћи до консензуса око питања која се тичу правосуђа.

“Показујемо данас инклузивност и побједа је кад људи различитих политичких профилација воде дијалог. Не гледајте кроз материјално, него да сви будемо сјутра поноси што смо дали допринос да се људи различитих религијских опредјељења помире”, поручио је Абазовић.

Како је додао, једино грађанска Црна Гора може да опстане.

Абазовић је раније током расправе рекао да овај уговор не ствара државу у држави и да је у складу са Уставом Црне Горе. Рекао је да је пред свим партијама које су подржале његову мањинску владу био и споразум који је укључивао и уговор са СПЦ, и да то питање треба решити што пре како би Црна Гора наставила свој европски пут.

Министар правде Црне Горе Марко Ковач је оценио да је 95 одсто одредби овог уговора уподобљено текстовима уговора са осталим верским заједницама, да је потпуно усаглашен са Уставом и законима Црне Горе, као и да су све замерке које су се чуле претходних дана биле више засноване на политичким интересима него на правним аргументима.

За министра спољних послова, Ранка Кривокапића, важно је прецизирати са ким се склапа уговор – да ли са четири епархије Српске православне цркве у Црној Гори, или са Синодом, који у Црној Гори није регистрован, па представља инострани субјект, а то је онда, оцењује, међународни уговор.

Црногорски премијер најважнијим сматра управо чињеницу да Влада ниједним уговором не може поништити устав и законодавство Црне Горе, и наглашава да ће све верске заједнице регистроване у министарству правде имати исти третман, као и да је интерес Црне Горе да се питање односа државе и Српске православне цркве, коначно реши.

Министар финансија Александар Дамјановић позвао је да се ово питање реши, уговор усвоји и то управо због европског пута Црне Горе.

Владимир Јоковић, лидер Социјалистичке народне партије и потпредседник Владе, за Темељни уговор каже да је исправљање историјске неправде према Српској православној цркви, на који се чекало од 2012. године.

Портпарол Демократске партије социјалиста (ДПС) Милош Николић саопштио је да црногорска влада више нема подршку те странке ако премијер Дритан Абазовић сматра да је донета одлука о усвајању нацрта Темељног уговора са Српском православном црквом.

Милош Николић је навео да Демократска партија социјалиста са жаљењем констатује да је, упркос околности да се расправа на седници Владе могла пратити путем директног телевизијског преноса, како каже, остало до краја нејасно да ли је Влада Црне Горе усвојила Предлог Уговора са Српском православном црквом (СПЦ).

Тврди да је одлука усвојена гласовима 13 чланова Владе, а да је према политичком споразуму који су потписале политичке партије које учествују у њој или је подржавају, јасно да је за усвајање ове одлуке неопходна квалификована већина.

Наглашава да уколико премијер Абазовић сматра да је одлука донета, “мора примити к знању да 43. Влада више нема подршку Демократске партије социјалиста Црне Горе”

У Подгорици су данас, а и протеклих дана, мања група грађана одржавала протесте против потписивања Темељног уговора са СПЦ, а учесници протеста сматрају да уговор значи прекрајање историје Црне Горе. На фотографијама репортера РТЦГ види се да су испред Владе Црне Горе, парламента и зграде Председника постављене заштитне ограде.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here