Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Поводом 140 година дипломатских односа Србије и САД, амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић представио је на Твитеру видео-снимак који симболично обележава почетак свечаности којима ће дипломатско представништво Србије у САД одати почаст том јубилеју.

У видео-снимку представљене су биографије људи који, како се наводи, повезују Србе и Србију на нераскидив начин са Сједињеним Америчким Државама.

Научници Михајло Пупин и Никола Тесла, Срби према свом пореклу и имену, Срби у души, својом вољом изабрали су да буду Американци, а заједничко нашим народима, како се истиче, јесте љубав према слободи за коју се вреди борити свим снагама.

Званични дипломатиски и трговински односи започети су потписивањем уговора 14. октобра 1881. године.

Kнежевина Србија и Сједињене Америчке Државе потписале су, после вишегодишњих преговора, два уговора који су остали на снази до данашњих дана.

У видео-клипу описани су догађаји који учврсћују везе између две земље, попут спасавања америчких пилота са територије коју су окупирали нацисти током Другог светског рата.

“Kорени пријатељства између две земље су толико дубоки да неизбежно доносе плодове сарадње и разумевања. Срби не заборављају стара пријатељства. Данас је Србија независна и слободна, стуб мира и стабилности у региону, земља динамичне економије и напретка. Србија жели САД, свог старог пријатеља, на својој страни на путу нових мирнодопских победа и успеха, зато што нас вредности слободе и демократије трајно повезују и чине природним партнерима у изградњи бољег света. За нове тријумфе и стара пријатељства, срећна 140. годишњица дипломатских односа”, наводи се у видео-снимку амбасаде Србије.

„Српска стварност“ / Ј. С. /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here