Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Вирусолог и микробиолог Ветеринарског специјалистичког института Краљево, доктор Миланко Шеклер каже за РТС да је стратегија охрабривања људи да прослављају Нову годину од стране надлежних врло лоше утицала и да су тиме практично помагали људима да изврше самоубиство. Истиче и да симптоми омикрона нису нимало безазлени код невакцинисаних, али да је код оних који су примили све три дозе вакцине шанса да оболе од омикрона свега 20 одсто.

Доктор Миланко Шеклер каже да нема егзактних података о томе да ли доминира омикрон или делта сој корона вируса, али да је према ономе са чиме се лекари у ковид у амбулантама срећу јасно да има и једног и другог соја.

“Сада у ком односу, не могу да будем сигуран, али је врло могуће да омикрон већ преузима примат. Оно што је лоше је да има и доста делта случајева. Нека основна разлика би била губитак чула мириса и укуса, што је обично код омикрона врло ретко, а код делте је врло често”, навео је Шеклер.

Шеклер истиче да је пред Нову годину упозоравао да не треба да буде организованих дочека и да ће доћи до пораста броја новозаражених.

“Упозоравао сам тада да најављене организоване прославе могу само да буду велико зло и да буду увод у обарање рекорда који смо до сада имали. Ја сам тада рекао да је само питање да ли ће тај рекорд бити оборен пута два, пута три или можда више и да ће то бити одмах по Новој години”, нагласио је Шеклер.

Наглашава да се то, нажалост, обистинило. “Мислим да је стратегија практично охрабривања људи да прослављају Нову годину од стране надлежних врло лоше утицала и практично ми смо овде помагали људима да изврше самоубиство. То је као да неко покуша да скочи са зграде, а ви уместо да га убеђујете да стане и да разговарате са њим кажете скочи слободно”, истакао је Шеклер.

Истиче да је, када се организују прославе на трговима и када ту људи дођу и слушају музику, сулудо очекивати да ће они ту остати целу ноћ на хладном. “Он ће ту бити неко време, а онда ће, што би рекли млади, да се забоде негде унутра и да прослави остатак вечери у затвореном, у гужви”, навео је Шеклер.

Каже да надлежни тада јесу упозорили да ће се контролисати поштовање мера и ковид пропусница и да ће се, у случају великог кршења, празнити локали. “Ја постављам питање – колико је локала у Београду испражњено ту ноћ”, упитао је Шеклер.

Месец дана се говори о томе да овај омикрон сој даје блаже симптоме. Међутим, када је оволико заражених, онда ће расти и број људи у болницама. На питање шта онда, каже да то није право питање за њега.

“Ја сам упозоравао међу првима да ово може лако да се деси. Ја нисам надлежан за то, тиме ће се бавити надлежни, Министарство здравља. Здравствени радници ће у сваком случају опет да повуку мачка за реп и они ће ни криви ни дужни сада да све ове празнике за које се ми одмарамо, они ће бити повлачени са одмора и од кућа, јер ће број људи бити огроман”, каже Шеклер.

Истиче да су велики редови испред ковид амбуланти и да нам то све говори. “Мислите да неко тамо без разлога чека пет сати да се прегледа. Те људе мука тера да тамо чекају, јер осећају да нису добро”, додаје он.

Наводи да симптоми омикрона нису безазлени код невакцинисаних.

Без обзира на стравичне бројке и податке који стижу из Европе протеклих недеља, Шеклер каже да оне указују на то колика је важност вакцинације и да су за то доказ земље које су имале највише вакцинисаних – Шведска, Португалија, Данска.

“Шведска је некада на десетак хиљада новозаражених имала преко 100 умрлих, а сада на 20.000 новозаражених има пет, шест, али то је земља која је прешла 90 одсто вакцинисаних. Португалија некада на 10.000 новозаражених имала по 300 умрлих, сада на 40.000 има десетак. Израел има свега два до три и има дана када нема ниједног умрлог. Велика Британија обара све рекорде и има 200.000 новозаражених и 150 до 200 умрлих, а некада је на свега 25.000 новозаражених имала по 1.500 умрлих. Француска има по 280.000 новозаражених и то делује стравично, а сада има умрлих око 200, а раније на свега 20.000 новозаражених имала по 500 умрлих”, наводи Шеклер.

Наглашава да су то све ефекти вакцинације и навео примере из региона где је мали број вакцинисаних и какве то последице има.

“Бугарска, која има свега 30 одсто обухвата вакцинације, она је некада на 5.000 новозаражених имала по 250 умрлих, а сада на 15.000 има 400. Румунија која има само 40 одсто вакцинисане популације, она је некада на 5.000 имала по 200 умрлих, сада на 15.000 има по 600. Наше земље у окружењу које пате хронично од малог обухвата вакцинацијом, код њих повећање броја новозаражених аутоматски има повећање и умрлих”, истиче Шеклер.

Појавили су се први случајеви такозване флуроне у Хрватској и Републици Српској. Шеклер каже да се то дешава врло ретко и да су то ситуације које нису битне за јавно здравље.

“То је више на нивоу једног куриозитета који је у читавој причи небитан, битна је друга ствар – лош обухват вакцинисаних и ко је вакцинисан са три вакцине може да се зарази и омикроном, али у свега 20 одсто случајева се то дешава, а и тих 20 одсто то прегура, што би се народски рекло, на ногама и врло благо”, каже Шеклер.

Навео је да они који су примили две дозе вакцине имају чак 40 одсто шансе да оболе од омикрона, али такође са врло благим симптомима.

“Оно што мене плаши је што ми имамо у односу на целу популацију и даље нешто само мало више од половине вакицнисаних, Наша земља се и даље сврстава у ове паметњаковиће. Наше друштво је Бугарска, Румунија, Мађарска. Ми смо мало бољи од њих, али је то трагично с обзиром да смо имали вакцине и ситуацију и да се сада на крају коцкамо са сопственим животима”, навео је Шеклер.

Истиче да смо неодговорним понашањем последњих дана успели да оживимо и делта сој који је био пао на испод 1.000 случајева дневно.

“Ми смо се понашали као да је нема па смо њу подигли, а онда је дошао и омикрон са тих 100.000 туриста, како су се многи хвалили”, каже Шеклер.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here