Mesto za reklamu

04 06. 2019.

Високи савет судства (ВСС) осудио је “иступе појединих народних посланика који су праћени личним увредама и дисквалификацијама стручности и професионалног рада појединих судија, а тиме се доводи у питање интегритет свих судија”, истиче се у саопштењу издатом после седнице ВСС одржане у уторак.

Повод су биле критике народних посланика на рачун судије Миодрага Мајића, изречене у расправи о изменама Кривичног законика на седници од 20. и 24. маја.

“Неаргументовано оспоравање носилаца правосудних функција и судства у целини и непримерени напади на судије поводом донетих судских одлука, од стране појединих званичника, у конкретном случају представника законодавне власти, подривају поверење грађана у судску власт, јер се на тај начин нарушава принцип поделе власти који је прокламован Уставом”, констатовано је у саопштењу.

Високи савет судства подсећа све носиоце јавних функција да су дужни да сагласно одредбама Закона о судијама и Закона о уређењу судова, својим понашањем и поступцима, не само да одржавају, већ и да раде на јачању и афирмисању поверења у непристрасност судија и судова.

Такође се подсећа и да су народни посланици дужни да се придржавају Кодекса понашања за државне функционере.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here