Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

У свету је од почетка пандемије коронавируса заражено скоро седам и по милиона људи, док је преминуло више од 419.000 оболелих. Од ковида 19 опоравило се готово 3.800.000 особа. Највише заражених и преминулих је у САД, а велики број новозаражених се бележи у Бразилу и Русији. У Шведској је забележено више од 1.400 нових случајева заразе, што је највећи број новозаражених у једном дану од почетка епидемије.

Директор СЗО упозорио да се пандемија погоршава

Тедрос Аданом Габрихесус, директор СЗО упозорио је да се пандемија погоршава.

“Иако се чини да се зараза у Европи смирује, две трећине нових случајева ковида-19 долази из 10 земаља северне и јужне Америке и Азије”, рекао је Тедрос, извештава лондонски Гардијан.

Он је упозорио да је опуштање највећи непријатељ и апеловао на све земље света да спроводе “активни надзор” епидемиолошке ситације.

“Без надзора и мера заштите, могуће је да се вирус поново прошири”, упозорио је директор СЗО.

Африка: Више од 5.600 жртава коронавируса

Број потврђених случајева коронавируса у Африци је достигао 206.617, након што је у последња 24 сата регистровано још 5.460 инфицираних особа, саопштио је огранак Светске здравствене организације за Африку.

Од коронавируса на афричком континенту умрле су 5.642 особе, преноси Тас.

Највећи број инфицираних је у Јужној Африци – 55.421, а та земља је пријавила 1.210 смртних случајева од коронавируса. Највише људи од ковида 19 на афричком континенту умрло је у Египту – 1.310.

У Шведској највише новозаражених у једном дану

У Шведској је у последња 24 сата забележено 19 смртних случајева, а од почетка епидемије је преминуло 4.814 људи, саопштила је Управа за јавно здравље Шведске.

Забележено је 1.474 случајева заразе, што је највећи број новозаражених у једном дану, док је од почетка епидемије у Шведској забележено 48.288 заражених.

Из Управе за јавно здравље Шведске је речено да је повећан број заражених забележен због тога што је повећан обим тестирања.

СЗО: Пандемија у Африци се “убрзава”

Директор Светске здравствене организације за Африку Матшидисо Моети каже да се пандемија ковида 19 “убрзава” на том континенту где је забележено више од 200.000 потврђених случајева.

Моети је рекао да се ковид 19 шири престоницама афричких држава, додавши да дест земаља трпи највећи терет епидемије са 75 одсто укупно заражених.

Само Јужноафричка Република бележи четвртину инфицираних у односу на цео континент.

У Украјини највећи дневни пораст досад

У Украјини је у току претходна 24 сата потврђено још 689 случајева заразе коронавирусом, што представља највећи дневни пораст броја оболелих у овој земљи од почетка пандемије, саопштено је из Центра за јавно здравље.

Јуче је у овој земљи још 21 особа умрла од последица ковид 19 особа које су оздравиле увећан за 372, колико је забележено у току претходног дана.

Број заражених у Русији прешао пола милиона

Руске власти пријавиле су 8.779 новоинфицираних чиме се укупан биланс зараза у тој земљи попео на 502.436.

У протеклих 24 часа од последица ковида 19 преминуло је још 174 оболелих, укупно 6.532.

У Грчкој 20 новозаражених

У Грчкој је у последња 24 сата регистровано 20 нових случајева коронавируса, саопштила је Национална организација за јавно здравље.

У саопштењу се наводи да је укупан број заражених у тој земљи 3.088, од којих су 692 особе заражене у иностранству, преноси АНА.

Од уторка није било преминулих од коронавируса, а укупан број смртних случајева је 183.

Грчке власти саопштиле су да је јуче регистровано 97 нових случајева заразе, док је од четвртка двоје преминуло, преносе медији.

У Грчкој је пре два дана одлучено да се повећа број тестирања, након што је дневни број нових случајева у једном дану био 97. Трећина тих случајва били су путници из иностранства.

„Српска стварност“ /Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here