Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

То су показали резултати истраживања “Зашто људи одлазе из Србије” које је спровела организација “Србија 21 – Центар за будућу Србију” током јуна, јула и августа прошле године анкетирајући 1.000 грађана Србије и 2.149 грађана Србије који су се иселили у иностранство.

Више од петине младих, 22 одсто, потенцијално жели да се исели из Србије, а више од 90 одсто оних који већ живе у иностранству ту види и будућност своје деце.

На представљању истраживања у Крагујевцу, наведено је да се међу мотивима за исељење анкетираних најчешће истичу бољи животни стандард, боље плаћен посао, као и лоша ситуација у држави.

Највише, 85 одсто испитаника би желело да се исели у земље Запада, а два одсто је као жељену дестинацију навело Русију.

О одласку највише размишљају млади од 18 до 29 година, а од оних који желе да оду у иностранство 45 одсто размишља о трајном исељењу.

Од анкетираних који живе у дијаспори њих 92 одсто свој живот оцењује бољим него у Србији, а као предности наводе бољи животни стандард, уређену државу и безбедност. Повратак у Србију не планира 41 одсто, а 35 одсто би се вратило тек када буду у пензији.

Члан Фискалног савета Републике Србије Владимир Вучковић је рекао да је “наивно размишљати да ће овај проблем да се реши, али да може бити мање или више изражен”.

“Економија је узрочник, али можда ту постоји и највећи простор да се ствари промене. Управо то што имамо толико пропуста, толико рупа, то је и наша највећа шанса. Јер, било би незгодно да смо ми сређена држава, да смо урадили све што можемо у области економије, па да будемо у оваквој ситуацији”, рекао је Вучковић на трибини.

Он је навео да је велика одговорност политичке и друштвене елите да сваким својим потезом покаже да “људи не треба од државе да очекују да среди њихов живот” и да у Србији треба да се ради на јачању приватног сектора.

“Убудуће када имамо неке најаве економске политике, увек размислимо о томе да ли то делује позитивно добро за приватни сектор. Ако сви зависимо од државе, нећемо моћи пуно да очекујемо”, рекао је Вучковић.

Он је указао да у приватном сектору постоје две предности, а то су могућност веће зараде и “осећај да си нешто пробао да учиниш од свог живота”.

“Тиме што нешто градиш, а не радиш за државу, ствараш свој микросвет који ће теби бити довољан добар и имаш наду да ћеш из године у годину да зарађујеш све више”, навео је Вучковић.

Он је рекао да у Србији и не знамо како ће будућност стварно да изгледа, јер “дуго се говорило о пољопривреди, а сада имамо раст ИТ технологија и филмске индустрије као резултат предузетничке иницијативе, а не плана државе”.

Вучковић је изразио очекивање да ће у будућности бити нових бизниса које граде нови људи и да ћемо тако уз “сређивање друштва” имати и бољу климу за останак људи у Србији.

„Српска стварност“ / Србија 21 /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here