Mesto za reklamu

На заједничкој седници Владе Републике Србије и представника Срба са Косова и Метохије усвојени су закључци о потреби дугорочнијег приступа инвестиционим улагањима у подручјима са већинским српским становништвом на Космету и о припреми израде нацрта закона којим ће се уредити питање финансијске помоћи. У раду је учествовао и председник Србије Вучић који је изразо забринутост због намере Приштине да преузме електропривреду на Северу Космета и да формира такозвану војску Косова за дан албанске заставе – 28. новембра!

  1. 10. 2018.

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је, у обраћању за новинаре након седнице, да је Влада усвојила и закључак о опредељивању 300 милиона динара за почетак финансирања неких од пројеката.

Брнабић је објаснила да има укупно 76 пројеката, чија је вредност 6,1 милијарда динара, што је приближно 51 милион евра, и прецизирала да је у 2018. години за реализацију пројеката потребно приближно 444 милиона динара.

Она је додала да је за следећу годину потребно приближно пет милијарди динара, а за 2020. годину око 583 милиона динара, уз напомену да је могуће да ће током 2019. године бити усвојени и додатни пројекти за 2020. и 2021. годину.

Председница Владе је оценила да је ово важан дан јер представља исписивање једне нове странице наше подршке Србима у покрајини, и додала да наша држава има два циља. Један је да унапредимо системску и институционалну подршку и да грађанима на Космету поручимо да смо ту за њих, а други циљ јесте да економски оснажимо позицију Срба из покрајине, објаснила је она.

Премијерка је истакла да је Србија била у могућности да финансијски помогне српском народу на Космету захваљујући врло тешким реформама, фискалној консолидацији и економској стабилности, као и привредном расту, који је бољи од предвиђеног.
Брнабић је, говорећи о ситуацији на Космету, указала на то да је ове године забележено приближно 70 напада на Србе, као и да се догодило убиство Оливера Ивановића, уз напомену да Србији није дозвољено да учествује у истрази тог убиства.

Она је подсетила на то да је на Космету, уочи и приликом посете председника Србије Александра Вучића било разних инцидената, о чему сваком приликом обавештава представнике међународне заједнице и покушава да им дочара како је изгледало када је на дан посете опкољено село Бање у које председник није успео да оде.

То говори о томе на шта су спремни они који се налазе у привременим институцијама Косова, док су са српске стране сви спремни за разговор, оценила је Брнабић и додала да је један од последњих инцидената била и посета Хашима Тачија језеру Газиводе.

Према њеним речима, најновији инцидент представља покушај формирања војске такозваног Косова, што је у потпуности противно свим досадашњим договорима, као и њиховом уставу, који су сами донели, али га не поштују.

Имамо притиске и да нам преузму електро-системе, што је још један начин да се изиграју сви договори. Ми комуницирамо свакодневно како бисмо пронашли мирно и одрживо решење. Због свега овога што сам навела, ми данас можемо економски да ојачамо Србе на Космету и тако их мотивишемо да тамо остану, навела је премијерка.

Она је нагласила да ће се наставити помоћ Србима у покрајини и додала да данашњом седницом нису послате поруке сукоба, већ поруке мира и стабилности и поруке које су добре за перспективу бољег живота на Космету.

Председница Владе је навела да је постигнут договор о томе да се настави са заједничким радом са представницима Срба на Космету на редовној основи.

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је да ће у разне пројекте у наредних 18 месеци бити уложено више од шест милијарди динара.

Вучић је објаснио да ће та средства бити искоришћена за подстицање почетка рада неких фабрика, градњу нових производних капацитета, обнову здравствених установа – КБЦ-а у Грачаници и Здравственог центра у Косовској Митровици.

Такође, како је додао, улагаће се у градњу хладњача у српским срединама, изградњу туристичких центара у срединама где за то постоје услови, као што је Бањска, као и у путну и водоводну инфраструктуру и у Универзитет.

Вучић је изразио велику забринутост због намере Приштине да на силу преузме електро-мрежу на северу Космета, као и енергетске капацитете и опрему, супротно свим постигнутим договорима и споразумима.

Евентуална одлука о томе Европског савеза електро-дистрибутера (ЕНТС), 9. новембра, на нашу штету била би скандал великих размера, истакао је он и најавио да ће тим поводом писати представницима СР Немачке и Енглеске.

Такође, председник је упозорио и на то да власти у Приштини припремају нелегално формирање такозване војске Косова за Дан албанске заставе, 28. новембра.

Председник Србије је апеловао на Србе на Косову и Метохији да не учествују у формирању те такозване “војске”, јер њу, како је оценио, формирају само због тога да би и те Србе искористили да једног дана запуцају на Србе.

Вучић је најавио да ће у Паризу разговарати са председником Француске Емануелом Макроном и рећи му све што мисли у вези са Косовом и Метохијом, и додао да ниједан други разговор у главном граду Француске није договорен.

Нова улагања промениће лице српских средина на Космету

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је после заједничке седнице Владе Србије и представника Срба са КиМ, да ће сва улагања у српске средине о којима је било речи као и реализација пројеката, из месеца у месец, мењати лице српских средина у покрајини.

Ђурић је најавио да ће обавештавати јавност о томе како се одвија реализација пројеката, уз оцену да ће се већ за месец, два видети резултати.  Он је рекао да је ово несумњиво највеће улагање у српске средине на Космету од завршетка рата, посебно ако се узме у обзир да се то не односи само на једну годину, већ је реч о вишегодишњем плану.

Наставићемо са овим са циљем да српски народ остане и опстане на Космету, истакао је Ђурић и подсетио на то да је за последње три и по године у Покрајини изграђено и предато на употребу приближно 1.000 стамбених јединица.

„Српска стварност“ /владасрбије.рс /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here