Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са делегацијом Европа ностра, водеће европске мреже организација које се баве заштитом европског културног наслеђа.

Премијерка je изразила захвалност тој организацији на партнерству и подршци коју пружа Србији у очувању културног наслеђа, а посебно на сарадњи у оквиру Унеска на заштити културног и историјског наслеђа на Косову и Метохији.

Председница Владе и делегација Европа ностра оценили су да је посвећеност Владе Србије култури и очувању културног и историјског наслеђа евидентна.

То најбоље показује и чињеница да су Европска комисија и Европа ностра током 2018. године, од укупно 29 награда за заштиту, истраживање и промоцију културног наслеђа додељених у 17 земаља света, Србији определили чак три – за пројекат конзервације Тврђаве Бач и Павиљона кнеза Милоша у Буковичкој Бањи из 1907. године, као и за пројекат “Истраживање и каталогизација Државне уметничке колекције” Дворског комплекса на Дедињу.

На састанку је било речи и о плановима за изградњу гондоле на Београдској тврђави, а председница Владе је истакла да ће надлежне институције Републике Србије посветити пуну пажњу овом пројекту који реализује Град Београд, нагласивши притом да је Београдска тврђава споменик културе од изузетног значаја за нашу земљу.

У разговору је посебно истакнут и значај очувања и реконструкције локалитета Винча, која се налази надомак Београда и представља бисер не само српског, већ и европског археолошког наслеђа.

Брнабић је изразила захвалност представницима Европа ностре на томе што су једна од ретких организација које су у претходном периоду указивале на неопходност реконструкције локалитета Винча, а што је тренутно један од приоритета Владе Србије.

Представници те организације похвалили су посвећеност премијерке Брнабић очувању културног наслеђа и истакли да је она једна од ретких председника влада у свету која је међу приоритете у свом раду уврстила и културу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here