Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Свако ко разуме ситуацију у БиХ зна да, упркос неким тврдњама да је БиХ на ивици рата, у стварности нема опасности од такве катастрофе, истиче се у другом делу Извештаја владе Републике Српске и указује да је у току оркестрирана кампања за повећање страних инвестиција.

У 27. Извештаје владе упућеном Савету безбедности УН наводи се да Република Српска чврсто верује да је БиХ у стању да превазиђе тренутне изазове кроз интензивиран политички дијалог између домаћих страна, усмерен на проналажење решења у интересу свих конститутивних народа и грађана БиХ.

У документу се истиче да, упркос претећој реторици појединих сарајевских политичара, лидери Републике Српске и Срба доследно и категорички одбијају свако прибегавање насиљу.

Влада наглашава чврсту посвећеност миру и да је, истичу, Република Српска посвећена очувању Устава БиХ, као и нема план за сецесију у било којем облику.

“Ниједан закон који Република Српска разматра ни на који начин не угрожава суверенитет или територијални интегритет БиХ. Република Српска доказује своју посвећеност миру у БиХ и региону и кроз своју тиху, али постојану сарадњу на регионалним безбедносним иницијативама”, пише у Извештају.

Наводи се да се Република Српска показала као поуздан партнер чланицама НАТО-а у области борбе против тероризма, високотехнолошке безбедности и других безбедносних питања, као и да тесно сарађује са безбедносним и обавештајним службама главних чланица НАТО-а, између осталог и у оквиру редовне обуке.

Република Српска је, како се истиче, опредељена за пуно поштовање Дејтонског мировног споразума, укључујући и Устав БиХ и инсистира на решавању унутрашњих спорова у БиХ искључиво мирољубивим дијалогом са домаћим партнерима.

Наглашава се да страни званичници и дипломате који познају ситуацију у БиХ потврђују да мир у земљи није угрожен, те се наводе изјаве званичника Еуфора, који доследно говоре да не постоји опасност по мир који у БиХ влада већ 26 година.

Указује се да Република Српска никада није изражавала противљење присуству Еуфора у БиХ, броју војника или мисији “Алтеа” у складу са мандатом какав је одобрио Савет безбедности УН.

С друге стране, истиче се, званичници из Републике Српске изразили су недавно забринутост због непотребног и непримереног кретања припадника и возила Еуфора ван базе које је изазвало узнемиреност школске деце и осталих грађана Српске.

Подсећа се и да су најупућеније високе дипломате у БиХ потврдиле да нема озбиљног ризика по мир.

“У свом фебруарском сведочењу пред Конгресом, амерички изасланик Габријел Ескобар рекао је да ситуација није слична ситуацији 1991. године, те констатовао да “ни Хрватска ни Србија нису заинтересоване да виде рат на својим границама”, и нагласио да “постоји више механизама да се спречи сукоб” и да “не види да се ситуација дестабилизује онако како то виде неки најдрастичнији аналитичари”, подсећа се у Извештају.

Влада наглашава и да ситуација у Украјини нема никакве везе са безбедношћу у БиХ и упозорава да бошњачке странке у БиХ, предвођене, како се наводи, “исламистичком СДА, са својим страним помагачима”, покушавају да искористе ситуацију у Украјини да спроведу свој план за БиХ тврдњом да су недавни кораци Републике Српске ка враћању њених уставних надлежности под утицајем председника Русије.

Ово је, наводи се, чиста фантазија, стоји у Извештају и истиче да Република Српска и њено руководство не служе ни Русији ни било којој другој страној сили, већ само грађанима Српске.

Наводи се, између осталог, и да Република Српска и њено руководство јасно искључују било какву могућност употребе насиља, не траже независност, већ само траже да обављају одређене послове из надлежности које су им дате Уставом БиХ, у нади да ће изградити функционалнију и просперитетнију БиХ, пренела је Срна.

Указује се и да је, с обзиром на дугогодишње културне везе и пријатељство између Русије и српског народа, разумљиво да се већина грађана Републике Српске противи санкцијама против Русије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here