Mesto za reklamu

27.12.2018.

Поводом вишемесечних протеста у Бањалуци данас се огласиила Влада Републике Српске, а незадовољство брзином решавања захтева које истичу учесници протеста поново се огласио Председник Председништва Б и Х Додик. Случај је исполитизован и очито да неко жели сукобе у Б и Х. Деманте да ничим нису умешани у догађаје у Бањалуци официјелно изнели Небојша Стефановић, министар полиције Србије, а вечерас у Дневнику РТС и Александар Вучић, председник Србије.

Влада Републике Српске није задовољна динамиком вођења истраге у предмету “Давид Драгичевић” и захтева од главног републичког јавног тужиоца да, у складу са својим овлашћењима, предузме све мере ради хитног решавања овог предмета.

Из Бироа Владе за односе с јавношћу саопштено је да Тужилаштво, у складу са чланом 12. Закона о јавним тужилаштвима Републике Српске, о предузетим мерама обавијести Владу Републике Српске.

У саопштењу се додаје да је Влада незадовољна динамиком, с обзиром на то да је наредба о спровођењу истраге у наведеном предмету донесена у јуну 2018. године, од када није видљив никакав значајан помак, те да је тиме нанесена озбиљна друштвена штета како институцијама Српске, тако и грађанима.

“Влада Српске захтева од главног републичког јавног тужиоца да анализира рад и поступање носилаца правосудних функција у наведеном предмету, те да у складу са утврђеним чињеницама предузме све мјере у складу са законом”, истиче се у саопштењу.

Влада Републике Српске захтијева и од Високог судског и тужилачког савјета БиХ да након утврђених чињеница и предузетих мјера главног републичког јавног тужиоца, утврди постојање евентуалне одговорности руководства Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци и поступајућих носилаца правосудних функција у предмету “Давид Драгичевић”.

Додик: Лично ћу физички да браним полицију

Поводом протеста данас се поново огласио и Предсједавајући Председништва БиХ Милорад Додик. Поновио је да се људи на бањалучком тргу “окупљају без законског оквира” и да је свет обишла и слика “нападнутог полицајца”.

Додик је за Прву телевизију рекао да се полиција не може тући, јер се онда туче држава те да ће он “лично физички да брани полицију.”

Додик је, поводом дешавања у Бањалуци, рекао и да у почетку није реаговао, јер је сматрао да “не треба”.

“Ништа нисам рекао зато што сам обавештен да је по налогу Тужилаштва наређено да се приведе господин (Давор) Драгичевић. Сматрам да ја као политичар не бих требало да реагујем”, рекао је Додик. Како је рекао, то је “стравична прича, изгубити члана породице и да се слажем да се тај тужилац уклони с посла јер посао ради траљаво”.

“Спреман сам да прихватим тужиоце из Америке, Европе, Хрватске, Србије да се баве тиме”, рекао је он и додао да ће се истина знати “када то Тужилаштво ријеши”.

„Српска стварност“ / СРНА, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here