Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са представницима Самоуправе Срба у Мађарској о начинима за унапређење положаја српске мањине у тој земљи.

Брнабић је истакла да ће Влада Србије помоћи у реализацији проритетних пројеката, али и на превазилажењу бироктратских препрека како би већ одобрена средстава Владе Мађарске за пројекте од изузетног значаја за наш народ, могла да буду искоришћена.

Саговорници су премијерки пренели да је политички статус Срба у Мађарској у овом тренутку на историјском максимуму, а да и даље има простора за напредовање кроз рад Мешовите међувладине комисије.

Представници Самоуправе Срба у Мађарској указали су на то да је веома важно да ученици добију уџбенике на српском језику и ћирилици, географске и историјске атласе и букваре и да би таква помоћ матице била од изузетног значаја.

Посебно је наглашено да би помоћ Србије била драгоцена уколико би се обезбедила недостајућа средства за проширење образовног центра “Никола Тесла” у Будимпешти, за куповину зграде за школски интернат, јер је то стециште српских ђака из читавог региона, не само из Мађарске.

Међу приоритетима је и школа у Сегедину, граду који слови за световни центар српске заједнице, а за чију изградњу су обезбеђена средства.

Брнабић је саговорницима поручила да ће Влада Србије предузети конкретне кораке како би се реализација започетих пројеката привела крају, школа у Сегедину добила правни статус института од јавног значаја и интензивирао рад Међувладине мешовите комисије.

Састанку у згради Владе Србије присуствовали су председница Самоуправе Срба у Мађарској Вера Пејић Сутор, делегат и портпарол српске националности у Парламенту Мађарске Љубомир Алексов и директорка српског обданишта, основне школе, гимназије и колегијума “Никола Тесла” у Будимпешти Јована Ластић.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here