Mesto za reklamu

06.04. 2019.

Један од најбољих српских и југословенских кошаркаша свих времена Владе Дивац, данас генерални менаџер Сакраменто Кингса, који су пре неколико година повукли његов дрес са бројем 21 из употребе, изабран је у кошаркашку Кућу славних.

Дивац је трећи Србин којем је указано то признање, после професора Александра Николића и Дражена Далипагића. Сву тројицу је изабрао међународни комитет Нејсмитове Куће славних у Спрингфилду.

Генерални менаџер Сакраменто Кингса Владе Дивац и његов заменик Пеђа Стојаковић

Вест је најпре објавио познати новинар ЕСПН-а Адријан Војнаровски у петак , а Кућа славних је ту информацију потврдила у суботу.

Са репрезентацијом Југославије Дивац је освојио два светска првенства у кошарци, три европска првенства и две сребрне медаље на Олимпијским играма.

Шест од својих 16 сезона у НБА играо је за Сакраменто, и током свих шест Кингси су се пласирали у плеј-оф, а данас као генерални менаџер, најзаслужнији је за стварање младог тима, који је ове сезоне остварио велики напредак. Дивац је један од свега седам играча у историји НБА са више од 13.000 поена, више од 9.000 скокова, 3.000 асистенција и 1.500 блокада у каријери. Сакраменто је пре 10 година повукао из употребе његов дрес са бројем 21.

“Дубоко сам почаствован”, навео је Дивац у саопштењу које су објавили Кингси. “Као младић, нисам могао да верујем да ће ми овај спорт пружити оволико прилика. Кошарка је водила рачууна о мени већим делом мог живота, а ја сам се трудио да урадим шта могу да се одужим овој дивној заједници. Ово је незаборавно путовање, желим да захвалим својој породици на подршци. Такође желим да изразим захвалност својим саиграчима, тренерима, члановима струлчног штаба, колегама и навијачима, који су играли значајну улогу у томе да достигнем овакво изванредно признање”.

Поред Дивца у класи Куће славних за 2019. годину наћи ће се и бивши тренер Сакрамента Пол Вестфал, легенда Вориорса Ал Етлс, бивши бек Милвоки Бакса Сидни Монкриф, бивши кошаркаш Сиксерса Боби Џонс и кошаркашки пионир Чак Купер. Ту су још и Бил Фич, Џек Сикма, Тереза Ведерспун и тим Универзитета Тенеси Стејт који је освојио три титуле заредом од 1957. до 1959. године.

Дивац и остали званично ће постати чланови “Куће славних” на церемонији у Спрингфилду, у држави Масачусетс од 5. до 7. септембра.

„Српска стварност“ / ВОА/

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here