Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Демократија подразумева различитост мишљења, али и једнака права свих да та мишљења изразе, не аргументима силе већ силом аргумената, рекао је у васкршњем интервјуу за Јединство, владика рашко-призренске епархије Теодосије.

Осим о питањима вере и Васкрса, говорио је и о грађанским и опозиционим протестима у српским градовима.

На питање уреднице овог листа Раде Комазец о томе да, како је рекла, у време васкршњег поста, на улицама престонице „видимо поларизацију и разједињеност српског народа“, упитавши да ли је могуће страначко надметање претворити у витешко такмичење и да, без обзира на страначке поделе, сви будемо једно и заједно у тајни Христовог Васкрсења, владика је одговорио да док црква подразумева јединство у љубави и стално позива народ да се оцрквени и уједини, и то не око неке пролазне идеологије овог света, већ око вечне истине спасења, у свету којем живимо „постоје другачија правила него у Цркви“.

„Спречавање слободе изражавања политичког мишљења, као и било каква употреба силе нису пут ка решавању проблема, већ отварају нове ране на ионако израњаваном телу српског народа. Зато Црква позива на јединство у духовном смислу, али истовремено подржава слободу сваког грађанина да слободно изрази своје мишљење и мирно се бори за боље сутра и њих и своје деце“.

„Зато Црква позива на јединство у духовном смислу, али истовремено подржава слободу сваког грађанина да слободно изрази своје мишљење и мирно се бори за боље сутра и њих и своје деце“, нагласио је такође Владика Теодосије.

Владика је поручио да ће црква увек исказати чврст став уколико буде било каквог покушаја, како је рекао отуђења православних светиња од српског народа на Косову и Метохији, те да се историја не може мењати политички.

„Наше је да наставимо наш труд и настојања у очувању српске православне баштине на Косову и Метохији као делу Србије и у том смислу било какви покушаји да се наше светиње отуђе од нашег народа и Цркве неће остати без нашег чврстог става да се историја не може мењати политички. Остајемо у нади да ће цивилизовани свет разумети нашу бригу и помоћи нам у очувању наших светиња које су истовремено важне и за цело човечанство, као део светске културне баштине“, казао је владика Теодосије Јединству.

„Српска стварност“ / Јединство /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here