1. 04. 2021.

Братство манастира Високи Дечани и Епархија косовско-метохијска не осећају се сигурно и заштићено и нема поверење у косовске институције, поручио је владика Теодосије, који је позвао да се у наставку процеса дијалога Београда и Приштине обавезно размотре додатне институционалне мере заштите светиња СПЦ и верног српског народа на КиМ.

У опширном саопштењу достављеном медијима, владика Теодосије истиче бројне безбедносне претње са којима се манастир Високи Дечани суочава.

Последњих година, истиче, ту су и институционални притисци, претње, медијски напади,као и отворено непоштовање косовских закона.

“Због свега тога, братство манастира Високи Дечани, ни епархија не осећају се сигурно и заштићено”, поручио је владика Теодосије.

Уз подсећање на све невоље и проблеме са којима се суочавају због, како наводи, свакодневног кршења закона, људских и верских права српског народа на Косову и Метохији, честих пљачки и скрнављења храмова, гробаља, спречавања повратка протераног народа и онемогућавања приступа верника неким од верских објеката, владика истиче да у постојећим околностима не могу да имају поверење у косовске институције и њихову, како каже, тобожњу заштиту”.

Апеловао је на интензивнију међународну заштиту српских светиња и права, јер је, како истиче, међународно цивилно и војно присуство тренутно једини гарант њиховог опстанка.

“Подржавајући свесрдно принцип да се сви проблеми морају решавати мирно и цивилизовано, сматрамо да је због свега наведеног неопходно да се у процесу дијалога Београда и Приштине обавезно размотре додатне институционалне мере заштите светиња СПЦ и нашег верног народа, као важан предуслов за решавање постојећих питања на Косову и Метохији”, навео је, између осталог, владика.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here