01.05.2021.

„Покажимо љубав, солидарност и племенитост једни према другима. Господ нас учи да онај који хоће да буде први, свима треба да буде слуга, да је највећи израз снаге не ароганција власти и моћи, већ служење и жртва љубави према ближњем. Узрастајући у овој тајни, постајемо истовремено као људи племенитији једни према другима, учимо се да носимо слабости једни других, да се жртвујемо једни за друге“, поручио је владика рашко-призренски Теодосије уочи Васкрса.

„Ово је време када треба да покажемо посебно саосећање и солидарност са оним који страдају и болују, са онима који се несебично брину о њима, али и да будемо у молитви за оне који су због болести напустили овај свет. Када се молимо за покојне молимо се да буду у месту где нема ни туге, ни бола, ни уздисања,“ навео је епископ у празничном броју листа Јединство.

Сматра да пандемија корона-вируса није донела нешто ново, већ заправо само указала на „празнину живота који је заснован на пролазним уживањима“, те да се са тренутном ситуацијом треба носити трпељиво, али и са захвалношћу, јер:

„Бог с времена на време допусти одређена искушења како бисмо се научили дубљим тајнама духовног живота. У том миру Божијем упознајемо тајну Васкрслог Христа који је дошао да спасе свет тј. да га исцели и да га усмери у аутентични начин постојања“.

Пандемија кроз коју пролазимо ограничава неке могућности и занимања која су људи могли раније да упражњавају, подсетио је владика такође, али нас и подстиче на позитивне промене.

„Да разговарамо једни са другима, да чланови породице више бораве једни са другима, а не да свако живи само свој живот у свом свету“.

Повратак традицији не значи повратак прошлости, већ проналажење смисла живота у Христу, у садашњем времену и тренутку, сматра владика.

Истакао је да ће Црква учинити колико може да са српским властима и међународним представницима помогне да се српска баштина сачува што боље и да са косовским Албанцима српски народ и црква живе у миру, поштујући једни друге.

„Али, у случају негирања нашег идентитета, права и слобода увек ћемо бити ту да подигнемо смирено, али и одлучно, наш глас и боримо се за очување наших светиња и опстанак верног народа на овом простору. Наше светиње су нас одржале не само на Косову и Метохији, него посвуда где Срби живе, и зато уз речи ‘Не дамо светиње’, бранимо све што је наше и не посежемо за оним што припада другима“, поручио је – владика рашко-призренски Теодосије уочи Васкрса.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here