Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Једна од најстаријих српских исељеничких организација у САД, па и у свету – Српска народна одбрана, са седиштем у Чикагу, остала је без председника, а Управа је недавно за вршиоца дужности председника изабрала истакнутог представника српске заједнице у Америци г. Владу Бјелопетровића и у исто време заказала Скупштину организације на којој ће бити изабрано ново руководство те угледне организације.

Да подсетимо Српска народна одбрана основана је давне 1914.  године и њен оснивач био је српски великан  Михајло Пупин и њен председник, а потом је ту дужност преузео други српски великан и велики српски песник и дипломата Јован Дучић. Организацију су потом предводили најистакнутији представници српске заједнице и она је деценикама имала важну улогу у животу Срба у Америци. Један од најважнијих циљева те организације био је пружање помоћи српском народу, као и очување и неговање етничких вредности и културног наслеђа.

Господин Владо Бјелкопетровић је већ био један од предводника Српске народне одбране и један је од најистакнутијих представника српске заједнице у Америци. Био је деценијама успешан бизнисмен и деценијама помагао српску заједницу. Сада је у пензији и на молбу чланства прихватио је да помогне да Српска народна одбрана поново постане стуб српског исељеништва у Америци. Скупштина је заказана за 13. септембар и тада би требало да буде изабрана нова Управа Српске народне одбране.

Владо Бјелопетровић је Кордунаш, чија се породица доселила у САД између два рата. Школовао у Америци. Био је власник Корпорације “Грејт лејк график” у Чикагу, која је   1992. године била међу 500 најуспешнијих у САД . У то бурно време деведесетих покренуо је Српски радио програм и био је од 1994. године председник „Српско-америчке привредне коморе”. Обављао је многе дужности у српској заједници и у  Српској православној цркви у Америци. Са својом провом почившом супругом Бебом, која је била дугогодишња председница Кола српских сестара у Америци, учинили су за српски народ у Америци више него многи други. Нису штедели ни своје време, ни новац. Помагали су од срца српски народ и у Америци, а и отаџбини. Владо је наставио своју мисију и са својом другом супругом и ћерком и сином и унуцима. О њиховим активностима могла би се књига написати.  Срби у Америци верују да ће га убедити да преузме нови мандат на изборној скупштини Српске народне одбране. Ми се тим жељама придружујемо.

„Српска стварност“ / Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here