1. 07. 2020.

На Конференцији за медије Кризног штаба за епидемиолошку ситуацију у Србији речено да је епидемиолошка ситуација у Србији и даље тешка и да нико није отпоран на корона вирус, само је ток и исход болести другачији у односу на старосну доб заражених и њихово опште здравствено стање.

Члан Кризног штаба за сузбијање епидемије коронавируса и покрајински секретар АП Војводине за здравство Зоран Гојковић најавио је да ће сутра поподне бити активирана апликација, путем које ће сви грађани који су тестирани на коронавирус добити резултате тог теста.

Гојковић је истакао да ће се на тај начин убрзати добијање резултата тестова и напоменуо да су Влада Србије и Канцеларија за ИТ и еУправу израдили апликацију путем које ће тестирани брже добити одговор да ли је њихов налаз позитиван или негативан.

На питање новинара зашто су поједини грађани на резултате тестова који су рађени 6, 7. и 8. јула чекали и до десет дана, Гојковић је објаснио да је због превеликог броја тестираних у једном тренутку дошло до застоја у систему.

Ми смо више пута рекли зашто је било застоја у раду појединих лабораторија, а то је због великог броја тестираних пацијената који је у једном тренутку загушио систем. Мислим да смо са данашњим даном успели да надокнадимо све оне тестове који раније нису били обрађени и да ћемо од сада тестове обрађивати у најкраћем року, односно од 24 до 48 сати, рекао је Гојковић.

Он је изразио очекивање да ће један део приватних лабораторија имати капацитет да испуне услове за тестирање на коронавирус и да ће моћи да буду укључене у систем.

На питање да ли је нека од приватних лабораторија, која је затражила дозволу за тестирање на коронавирус, испунила услове и почела тестирање, Гојковић је подсетио да постоје јасни правилници Министарства здравља о степену опремљености лабораторија и потребним стандардима за ПЦР испитивање инфективног материјала.

Због тога што је у ПЦР тестирању COVID-19 инфекције материјал изразито инфективан, постоје правилници везани за просторију, обученост кадра, а морамо да мислимо i на одвајање медицинског отпада, да не би дошли у ситуацију да дође до контаминације унутар и изван лабораторије, објаснио је Гојковић.

Што се тиче сериолошких лабораторијских анализа, он је навео да оне не захтевају тако велики и значајан потенцијал у људству и инфраструктури.

Ради се на томе и мислим да ће се један део приватних лабораторија укључити на основу категоризације Министарства здравља, додао је он.

Инфектолог проф. др Мијомир Пелемиш потврдио је данас да је дошло до померања старосне границе код умрлих и да сада од последица коронавируса умиру и млађи пацијенти, чак и са 30 година.

Умиру и млађи и наглашавао сам то и у периоду за нама, рекао је Пелемиш.

Он је указао на то да, као што се наглашавало од почетка пандемије, сви могу да се заразе, и деца, жене и мушкарци, као и они који су здрави и они који имају хроничне болести.

Пелемиш је нагласио да нико није отпоран на овај вирус, само је ток и исход болести другачији у односу на старосну доб заражених и њихово опште здравствено стање.

Према његовим речима, ношење рукавица није обавезно, али је пожељно ако се иде у продавнице и додирује више предмета.

Он је истакао да су прање и дезинфекција руку и недодиривање носа и очију оно што спречава улазак вируса у наш организам.

Пелемиш изразио је захвалност свим здравственим радницима на напорима које улажу у лечењу пацијената.

Он је подсетио да лекари и медицинске сестре немају предах од почетка епидемије.

Они улажу тако велике и надљудске напоре да бисмо победили ову болест, односно ставили је под контролу, рекао је он.

Такође, Пелемиш је захвалио и медијима на помоћи, рекавши да тиме што обавештавају грађане о ситуацији олакшавају посао и лекарима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here