Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Врховни касациони суд укинуо је правоснажну пресуду Дарку Шарићу и осталим осуђенима за шверц кокаина и вратио предмет Апелационом суду у Београду на поновно одлучивање.

Овом одлуком ВКС је усвојио ванредни правни лек – захтев за заштиту законитости, који су браниоци Дарка Шарића поднели у децембру прошле године, тражећи укидање правоснажне пресуде, сазнаје Танјуг.

Другостепена пресуда је укинута, јер су у саставу петочланог већа Апелационог суда које је одлучивало о жалбама на првостепену пресуду учествовало двоје судија који су претходно одлучивали о продужењу притвора Шарићу.

То је у конкретном случају, према ставу ВКС, довело у питање непристраност “функционалне природе” то двоје судија, јер су били испуњени разлози за њихово обавезно изузеће у поступку одлучивања по жалбама на првостепену пресуду.

Пресуда је донета имајући у виду одредбе Конвенције о заштити људских права и основних слобода, ставове изражене у одлукама Европског суда за људска права, као и ставове изражене у одлукама Уставног суда Србије и Врховног касационог суда, напомиње се у пресуди.

Другостепеном пресудом је учињена битна повреда одредаба кривичног поступка, напоменуо је ВКС, додајући да се то основано указује захтевом за заштиту законитости бранилаца окривљеног Дарка Шарића, адвоката Радослава Баћовића и Данила Шарића.

Усваја се захтев за заштиту законитости бранилаца окривљеног Дарка Шарића, адвоката Радослава Баћевића и Данила Шарића, као основан, па се у односу на овог окривљеног, а по службеној дужности и у односу на окривљене Горана Соковића и остале окривљене у овом случају укида правноснажна пресуда Апелационог суда у Београду у осудујућем делу, и предмет се у том делу враћа Апелационом суду у Београду на поновно одлучивање, наводи се, између осталог, у пресуди ВКС, у коју је Танјуг имао увид.

Ова одлука значи да ће Апелациони суд у новом саставу већа поново одлучивати о жалбама на пресуду у осуђујућем делу, док ослобађајуће остају правоснажне.

Шарићу је одлуком Апелационог суда у новембру 2020. године била потврђена казна од 15 година затвора, коју му је претходно првостепеном пресудом изрекао Специјални суд.

Осуђен је као један од три организатора групе која је кријумчарила укупно 5,7 тона кокаина из Јужне Америке у Западну Европу током 2008. и 2009. године.

Горан Соковић, који је све време у бекству, укинутом пресудом је био осуђен на 15 година затвора, такође као организатор групе, као и Жељко Вујановић, који је добио 14 година затвора, а зимус је одведен на издржавање казне.

Укинутом пресудом остали оптужени су били осуђени на казне затвора од 9 и по до 12 година затвора, док су тројица сведока сарадника добила симболичне казне од пет до 10 месеци затвора.

Крајем јула прошле године Шарић је првостепеном пресудом Специјалног суда осуђен на девет година затвора због прања 20 милиона евра зарађених од продаје наркотика.

У овом случају у току је жалбени поступак.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here