Mesto za reklamu
  1. 01.2019.

На ананализи Министарства одбране и Генералштаба о евентуалном враћању обавезе служења војног рока се ради али је још рано да се каже када би предлог могао да буде готов и предат надлежним државним институцијама јер то није само анализа колико је новца потребно, рекао је министар одбране Александар Вулин гостујући у емисији “Седмица” Првог програма Радио Београда.

Када је у питању формирање тзв. Војске Косова, министар каже да је јасно да би та војска била уперена против Срба на Космету али и додаје да Србија неће дозволити нову Олују.

Истраживања јавног мњења јасно показују да Срби воле своју државу и да су спремни да се припремају за њену одбрану, објаснио је Вулин.

Од ове године ђаци завршних година средње школе имаће неколико часова где ће им се објашњавати каква је улога Војске Србије и зашто постоји и како она функционишен, најавио је министар одбране.

“Ученици ће на тим часовима освајати одређене вештине које су из области онога што смо некада звали припреме општенародне одбране и друштвене самозаштите”, рекао је Вулин.

“Ми већ ове године почињемо полако са увођењем у просветни систем, систем образовања одређених елемената, не могу то још назвати предвојничком обуком, али могу да кажем одређених елемената који ће вам помоћи да боље разумете војску и да боље разумете своју обавезу, своју одговорност у заштити земље. Кад кажем заштити земље не мислим само на ратно стање него мислим и на елементарне катастрофе”, рекао је Вулин.

Када је реч о враћању редовног служења војног рока министар каже да то питање заједно разматрају Министарство одбране и Генералштаб Војске Србије.

“То је заиста врло комплексна ствар, знате, лако је то укинути, а није лако увести. Као и све у животу врло лако нешто уништити, а врло је тешко нешто изградити. То није само анализа колико ће нам новца требати и где би требало да отворимо касарну, или колико нових униформи треба да набавимо, то је и политичка анализа, то је и економска анализа, колико ће то коштати, да ли земља то може да издржи, који су позитивни ефекти тога а који негативни ефекти”, нагласио је Вулин.

Министар одбране каже да ће се конкретним чињеницама изаћи пред председника Републике, као врховног команданта, након чега ће се донети одлука.

“Не, не могу да лицитирам датумима, то је сувише озбиљно да бих могао да кажем биће у овој години или некој будућој години. Једноставно ми на томе радимо, када политичко руководство одлучи да се определи о томе, и определиће се”, рекао је Вулин.

 „Српска стварност“ / Радио Београд /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here