Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Стратегија националне безбедности Србије највећи је стратешки документ у коме је први пут утврђен национални интерес и основе система националне безбедности, рекао је министар одбране Александар Вулин, образлажући у Скупштини Србије сет закона из области одбране.

Према његовим речима, у предлогу Стратегије националне безбедности Републике Србије, који се налази пред посланицима, посебно је истакнуто да за Србију није прихватљиво противправно проглашење независности Аутономне покрајине Косово и Метохија.

Истим документом, рекао је Вулин, утврђена је обавеза очувања и заштите живота српског народа где год да живи, а Република Српска и њено очување постављена као приоритет спољне политике.

   “У предлозима Стратегије националне безбедности и Стратегије националне одбране концепт одбране заснива се на моделу тоталне одбране, где сваки грађанин Србије, у складу са својим могућностима, има право и обавезу да учествује у одбрани своје земље. Говорило се о томе и пре, али ништа није урађеном по том питању, а у читавом свету, много мирније земље него што је наша, примењују овај концепт и чине све да њихова земља буде мирна и безбедна”, навео је Вулин.

Министар одбране је рекао и да је овим документом потврђено чврсто опредељење за политику војне неутралности, а први пут се, осим сарадње са НАТО кроз Партнерство за мир, спомиње и сарадња са Организацијом договора о колективној безбедности.

Говорећи о Предлогу одлуке о употреби Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама ван граница, Вулин је рекао да се тим документом прописује и да припадници војске, по повратку у земљу после мировних операција, морају још три пута више времена да раде у ВС. Он је навео да се припадници ВС тренутно налазе у девет мировних операција, од којих је пет под мандатом УН, а четири под командом ЕУ.

Измене закона обезбедиће ефикасније функционисање ВС

Вулин је у Скупштини Србије рекао да се измене и допуне Закона о Војсци Србије доносе да би прецизније и додатно уредили одређена питања и тиме обезбедили ефикасније руковођење и функционисање ВС.

“На тај начин верујемо да ћемо очувати и додатно унапредити функционалне и оперативне способности Војске Србије и створити услове за бољи положај њених професионалних припадника, посебно професионалних војника, официра и подофицира у служби на одређено време”, закао је Вулин.

Измене закона предвиђају враћање чинова водника 1. класе и капетана 1. класе, односно поручника бојног брода у речним јединицама.

У циљу квалитетног вођења кадра кроз службу у Војсци Србије доноси се допуна којом се дефинише време проведено у чину поручника, капетана и капетана 1. класе које је неопходно за унапређење у непосредни виши чин.

Повећава се и старосна граница за пријем у професионалну војну службу – за подофицире то је 40 година, а за официре 45 година. Проширује се круг лица која могу бити примљена у професионалну војну службу ако поседују одговарајућу војну обуку са оружјем и који су стекли одговарајућа знања и вештине за обављање послова професионалног војног лица.

Војска Србије, као и свака друга институција у нашој земљи, мора да се учини што је могуће пријемчивијом за што већи број људи.

Прецизира се и произвођење у почетни чин подофицира ученика Средње стручне војне школе и ученика мешовите војне школе.

Пред посланицима су и измене и допуне Закона о Војсци Србије.

Србија неће у НАТО док је Вучић председник

Министар одбране Александар Вулин рекао је да Србија неће бити у НАТО пакту док је председник Србије Александар Вучић и док је ове владајуће већине.

Вулин је додао да Србија сарађује са НАТО савезом, али и са ОДКБ-ом која не траже да се одрекнемо дела територије и не траже да променимо политички систем.

Минстар је у Скупштини Србије рекао да Србија обезбеђује потпуно избалансирану политику и да сарађује са свима са којима је сарадња потребна.

“Ми ћемо, надам се, већ идуће године, имати прву војну вежбу са Кином”, рекао је Вулин.

Министар је рекао да је војна неутралност “скупа”, али да нема тог притиска због којег ће се одустати од ње, јер како је додао “нисте слободна земља ако неко други чува небо”.

 „Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here