Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Председник Србије Александар Вучић поручио је амбасадору Украјине у Србији Олександру Александровичу, поводом захтева да наша земља осуди потез Русије, да најпре позове власт у Украјини да осуди агресију коју је над Србијом спровео Запад.

„Он је од нас тражио да ми недвосмислено и јасно осудимо руску агресију и тако даље.. Ми смо мала земља и не желимо да себи укидамо могућност да настављамо пријатељство са некима, и притом ми не одлучујемо о судбини Украјине. Ја позивам украјинског амбасадора да позове председника Украјине и да га замоли да вечерас на телевизији осуди стравичну и трагичну агресију коју су над Србијом спровеле САД, Немачка, Велика Британије и друге земље. Ја сам сигуран да ће он то да уради и ја ћу онда са радошћу да испуним његове захтеве“, изјавио је Вучић.

Он је додао да се Србија принципијелно држи међународног права и да не жели да квари односе са Русијом и Кином.

„Сад мисле да је време да нам лупају шамаре и да нас ударају у главу. Надамо се миру и добрим односима са свима, сувише смо мали да би било коме претили и против било кога шта радили и држимо се принципијелно међународног права и тоје сада свима јасно. Чим они буду осудили стравичну агресију на нашу земљу, коју су спровеле те државе које данас помажу Украјину, и ми ћемо реаговати, али видећете да од тога нема ништа. Њихови интереси су ка Западу, а наши интересу су да будемо на путу ка Европској унији и да не кваримо односе са Русијом и Кином. Та политика је издржала најтежа искушења“, нагласио је Вучић.

„Војна неутралност је наше трајно опредељење“

Без обзира на притиске који тренутно долазе да се Србија определи између Запада или Русије, војна неутралност је наше трајно опредељење, поручио је Вучић.

Одговарајући на питање новинара у Монаку о томе колико ће Србији у овој тренутној ситуацији у свету која се дешава око Украјине на релацији Запад–Русија бити тешко да задржи војну неутралност, Вучић је рекао:

„Наша војна политика је да смо војно неутрални, а наша политика је да смо на европском путу, настављамо сарадњу са Русијом и Кином, нећемо да одустанемо од наших традиционалних пријатеља, то је трајна политике Србије и она мора да остане таква“.

Истакао је да ће се Србија држати те политике и да не жели да буде „потрчко“ било коме од страна.

„Водимо политику која је озбиљна и одговорна и која се води у интересу Србије и њених грађана“, казао је Вучић и додао да је наша политика направљена за тешка а не за лака времена.

Указао је и да цела ситуација са Украјином показује колико је важно бити војно неутралан и подсетио да званичници Украјине изјављују да је та земља на путу уласка у НАТО.

„Зато је важно да будете довољно снажни и јаки и да не зависите ни од кога“, рекао је Вучић.

Вучић је најавио и да ће у среду у Шпанији присуствовати потписивању уговора којим Србија купује два транспортна шпанска авиона.

„То је значајно, јер ћемо имати све више аеродрома, моћи ћемо да повезујемо Краљево и Ниш, и Београд и Бачку и Банат и Пчињски округ, а то је веома важно и у савременим маневрима и у тренуцима када вам је потребно померање ваших снага и померање ваших јединица“, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here