Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Председник Србије Александар Вучић је након састанка са кандидатима Српске листе за посланике у косовској скупштини позвао све Србе да у недељу гласају за Српску листу. Каже да се против те листе водила брутална кампања.

Александар Вучић и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић разговарали су са кандидатима Српске листе за посланике у косовској скупштини.

Вучић је на конференцији за новинаре након тог састанка позвао све Србе на Косову и Метохији да изађу на изборе и да гласају по својој савести.

“Моја молба и позив је да гласају за Српску листу”, поручио је Вучић.

Оценио је да се током кампање водила “заједничка, усредсређена и брутална кампања” против Српске листе и додао да се та кампања није водила само на Косову и Метохији.

Кампању су, каже Вучић, водили представници свих великих албанских политичких партија.

“Сви су листом говорили како је важно да се разговара са Србима, али не са Србијом. Налазили су приватне Србе које воле, само да немају везе са Београдом и Вучићем”, рекао је председник Србије.

 Вучић подсећа да је Приштина стопостотном таксом практично забранила увоз производа из Србије, а затим забранила и улазак свих који би да подрже Српску листу.

“Сви су могли да дођу, и Штефан Шварц да подржи Куртија, нисам знао да немачке социјалдемократе подржавају ‘велику Албанију’, и Американац Витакер да подржи Кадрија Весељија, али нико одавде није могао да подржи свој народ и представнике свог народа”, рекао је Вучић.

Истакао је да је вођена кампања застрашивања свих који би обављали елементарне изборне активности у корист Српске листе, па је данас предложен притвор од 30 дана за Жарка Дејановића и Власту Богдановића из Клокота због “нарушавања изборне воље”.

Затим су, подсетио је, Српској листи забранили емитовање спота због синтагме “Србија зове”, 26. септембра, а Изборни панел за жалбе и представке је донео одлуку да се изрекне новчана казна од 30.000 евра.

Упитан да прокоментарише то што се “БИРН жалио на његову изјаву да су они поднели жалбу поводом изборног спота Српске листе”, Вучић је рекао да “када неко нема аргументе, мора да се служи неистином”. Тврди да има доказ да се БИРН жалио.

“Ја само питам – је ли ово БИРН поднео или није? Је ли то истина или није? И даље ни реч не кажем. На основу жалбе БИРН-а, Српској листи узето је 30.000 евра и забрањен спот у којем се каже ‘Србија зове'”, поновио је Вучић.

Указао је да и даље нема одлуке, иако се Српска листа жалила на представљање те листе као “монструм листе” од оних Срба које, каже, Албанци подржавају.

Покренули су, подсетио је, и кривичноправни поступак за вербални деликт против једног од кандидата Српске листе Ивана Тодосијевића.

“Он им је крив само што је рекао да је био инсцениран масакр у Рачку, и да је то био повод за НАТО агресију на СРЈ”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је Приштина донела још једну одлуку како би смањила гласове Српској листи, а то је да не може да се гласа са српским документима што је раније било могуће.

Додао је и да су рекли да ОЕБС неће моћи да контролише гласове путем поште који долазе ван Косова. Приштина, сматра Вучић, рачуна да ће моћи да манипулише, проглашавањем неважећим листиће за Српску листу.

Сматра да је гласање за Српску листу питање опстанка Срба на Косову и Метохији и опстанка и будућности Србије.

“Они који би да избришу српско име на КиМ могу да раде како им је воља, али наш народ позивам да добро разуме у каквој смо тешкој ситуацији данас”, рекао је Вучић.

Захвалио је свима који су, каже, издржали кампању бруталног утеривања страха у кости свима који раде у интересу Србије, свима који су штитили Србију и пожелео им срећу и успех у недељу.

Вучић је на конференцији представио Винку Мариновић из Клине, у којој има свега четири српске куће, која је кандидат Српске листе. То је ‘жена монструм’, јер српско име и презиме чува у Метохији”, рекао је Вучић.

Ванредни парламентарни избори на Косову и Метохији одржавају се у недељу.

Телефонски разговор са Гренелом

Председник Вучић је најавио да ће након конференције разговарати телефоном са Ричардом Гренелом, којег је Доналд Трамп именовао за специјалног изасланика “за мировне преговоре Србије и Косова”.

Вучић је истакао да је именовање Гренела било изненађујуће, али да је реч о озбиљном и одговорном човеку, човеку од поверења америчког председника.

Подсетио је да се дијалог Београда и Приштине води под окриљем ЕУ, као и да је Трамп раније именовао Метјуа Палмера за изасланика за Западни Балкан, са којим Београд има коректну сарадњу.

Вучић: Смета ми јахта, не разговори

“Је ли то Колумбо открио Америку – да неко разговара са Пацолијем, Тачијем, Харадинајем”, рекао је Вучић, коментаришући фотографију из 2017. године коју је објавио КРИК, а на којој су на јахти у Будви косовски шеф дипломатије Беџет Пацоли и представници Српске листе Горан Ракић и Милан Радоичић.

Нешто друго мене мучи, мени смета јахта, рекао је Вучић и оценио да је нормално да разговарају са Пацолијем, али да остану тврди у својим ставовима.

Вучић је нагласио да ни Ракић, ни Радоичић, за разлику од Раде Трајковић, нису рекли да признају најновију државу на Косову.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here