Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Председник Србије Александар Вучић био је вечерас гост на Јавном тв сервису РТС, у ударном термину, и одговарао на актуелна питања и коментарисао теме које су у жижи интереосвања јавности. Многе теме је председник Вучић већ коментарисао, а за ову прилику издвојили смо одговоре на нека питања чија је актуелност намтнула коментар председника.

Претпостављам да ће Влада да донесе одлуку да раскине уговоре са Рио Тинтом

Вучић: Ја сам разговарао о литијуму са председницом Владе неколико пута. Мој став је рационалан, нећу да улазим у политичке расправе, мучно ми је да одговарам људима који су довели Рио Тинто, доносио законе. Закон о рударству је 2006. прављен за Рио Тинто, они по њему имају права и потраживања према држави Србије.

Морамо да доносимо рационалне одлуке. Расположење у Влади такво да раскину све, да кажу “нема”. Упркос законима. Рекао сам да немамо право да то радимо зато што ми морамо да обезбедимо тај новац и на крају ће нас неки одговорни људи питати зашто смо подилазили народу. Политика није у подилажењу народу, мора да буде озбиљна и одговорна.

Морали бисмо да идемо пред британске и америчке арбираже, доћи ће са оним што су уложили.

Претпостављам да ће Влада да донесе одлуку да раскине уговоре са Рио Тинтом.

Сматрам да је требало да се направи мораторијум, а не да се то донесе. Дајте људи да сагледамо где, ко, шта ради да не бисмо губили огроман новац и огромну шансу. И бићу једини који ово говори, не додворавам се. Видим да иду ка томе да те одлуке донесу.

Влада ће уништити будућност Лознице, Крупња, преживеће још 20-30 година и смањиваће нам се број становника.

Вучић о ЕПС-у:

Недовољно инвестирања иако су паре постојале, и постоје. Недовољна посвећеност у Електромрежама, говорим о далеководима, мора ОДС да мења брже дрвене за бетонске бандере, морају да се чисте гране, да због снега не попадају, то је све субјективни фактор и морали смо боље да урадимо.

Ово посматрам као трагедију у нашим односима унутар власти, јер хоћу да се боље и више боре.

Грчић вероватно њу (министарку Зорану Мнхајловић, на чији је рачун изнео критике, прим. аут) сматра кривцем за свој одлазак.

Биће нови човек на челу ЕПС-а за неколико дана

Вучић: За неколико дана доћи ће нови човек на чело ЕПС-а. Прексиноћ што се догодило за нас било најтеже.

Људи у Србији су пред Нову годину видели, кад сам говорио месецима уназад о тешкој енергетској ситуацији, говорио о ценама гаса, електричне енергије, о бесмисленим одлукама које се доносе. Цене мегават сата су експлодирале у Немачкој, раст од 47 одсто. Немачка влада гледа како ће да изађе са свим тим. То је ситуација у којој морате да проналазите решења.

Када су кренули медији бившег режима да објављују вести против наше земље и како је енергетски колапс у Србији, рекао сам ОК, ако тако кажете.

Огромна нам је потрошња радим данима, увоз је око 12,5-13 одсто, то је убедљиво најмање у региону. Хрватска драстично повећава цену енергената од априла.

Много новца за увоз је потрошено јер је цена висока. Плаћа Влада, добра је финансијска ситуација. Јавни дуг тражимо стриктно под контролом, испод 60 одсто БДП-а, 57 одсто. Србија је боља од свих. Кад сам постао председник Владе била је 79 одсто у односу на БДП. Инфлација у Србији биће најнижа, нижа од Немачке.

Предлог да Сајам постане ковид амбуланта

Мој предлог је да Сајам не буде пункт за вакцинацију, да ту буде највећа ковид амбуланта, да највише лекара ту ставимо, да људи не стоје по хладноћи.

О корона мерама: На ивици ножа све време доносимо одлуке

Вучић: Мислим да није грешка што није било оштријих мера (за празнике, прим. аут). Разумем људе из Кризног штаба. Не заборавите, кад говоримо о лицемерју, пре годину и по дана, су избиле најбесмисленије демонстрације које су организовали антиваксери због мера које сам тек најавио. Друга ствар је што су они који немају политику искористили те демонстрације да се тиме прикључе, да би нешто урадили.

Кад имате земљу која је прошла кроз тешка и горка искуства, у сваком рату смо имали сукобе између нас Срба, морате да водите рачуна да то избегнете. Зато код нас нема водених топова као у западној Европи, ударања жена у стомак, рањавања.

На ивици ножа све време доносимо одлуке да би земља могла да иде напред, да бисмо могли да радимо све што радимо. Обезбедили смо болнице какве нису други у региону и Европи, лекарима и медицинским сестрама највише повећали плате. Обезбедили смо довољно вакцина, све лекове.

Омикрон је немогуће зауставити. Кад медицински део Кризног штаба то (строже мере, прим. аут) каже, ми кажемо у праву сте, али неће моћи нико да ради, на страну што неће неки да нас послушају. Ти људи то разумеју. Немогуће је, све време је то борба на ивици, мора да постоји и лична одоговорност негде. Ако знате да сте заражени, немојте да заражавате друге људе. Урадили смо све што смо могли, али морамо и да живимо и радимо.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here