Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Србија од 1881. године није имала овако важан споразум са САД, попут оног потписаног у Вашингтону, којим је постигнуто много, поручио је данас јавности председник Александар Вучић након разговора са високом делегацијом америчке владе и отварања канцеларије ДФЦ у Београду.

“За нас је ово важан дан. Ми смо све трговинске односе са САД на уговоран начин решили 1881. године. Од тада нисмо имали овако важних споразума, 140 година од тада, да бисмо направили значајан споразум у сфери економије са САД”, истакао је председник Србије.

Вучић је истакао да је почетком месеца, потписивањем споразума у Вашингтону постигнуто много.

“Одшкринули смо врата старог пријатељства са људима из САД”, рекао је Вучић и посебно захвалио председнику Америке Доналду Трампу.

Трамп је, каже, имао довољно разумевања и желео је да чује и саслуша и нас које нису увек сви желели да чују, те имао довољно стрпљења и жеље да покаже поштовање и за српски народ и грађане Србије.

“Ти разговори у Вашингтону нису били у свему лаки, али смо поштовани, и у том поштовању које је према нама показано, и ми ћемо своје обавезе из споразума да испуњавамо”, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

“Гренел је дошао на идеју, о томе смо кратко разговарало, како да заједнички обновимо зграду Министарства одбране и Генералштаба. То је важно и вредно, наравно, чувајући историјске архитектонске облике, у складу са чињеницом да је та зграда под заштитом државе и града”, рекао је Вучић.

Тамо где дођу Американци и њихова развојна агенција, ту има будућности, рекао је Вучић и истакао да отварање канцеларије ДФЦ у Београду има огроман и симболичан и практичан значај за нашу земљу и регион.

“Као што видите, овде је цео амерички тим из различитих сектора америчке владе, који је дошао и показао, а то неће бити велика тема у САД, да то није због избора, већ због идеје да буду присутни у региону, да помогну да сви нормално живимо”, објаснио је он.

Вучић је рекао да је Србија желела да развија економске односе са партнерима на Западном Балкану, и да сада имамо слободу кретања људи, робе, капитала и услуга на делу, што ће променити атмосферу у региону и допринети бољем животу.

Долазак ДФЦ, када се остави по страни симболични значај, је важан јер на то гледају кредитне агенције.

“Ми смо на један степеник од ‘инвестмент грејда’, а били смо пре пар година на пет степеника испод. Поносни смо што у Београду ДФЦ отвара канцеларију, што ће да гледају и брину шта ћемо да урадимо и то не само у инфраструктурним пројектима”, казао је он.

Вучић је истакао да ће се правити бољи административни прелази, путеви, јер су они сада ужасни, те ће нас ти путеви спојити са Драчом, са Албанијом и другим земљама у региону.

Вучић је објаснио да нико не доноси паре да поклони и да је ово једно од средстава спољнополитичког деловања САД.

Рекао је да тамо где Американци улажу доприносе просперитету, али да желе и део тог новца да врате својим пореским обвезницима.

За нас, указује, је важно да ће да учествују у гарантним шемама за микро и мала предузећа, у која је Србија уложила преко две милијарде током корона кризе.

Вучић је нагласио да је апсолутно сигуран да ће Србија направити велике резултате са америчким пријатељима.

“Радићемо у наредном периоду убрзано на отварању авио-линије Београд-Приштина. Допала ми се изјава – ‘време је да бринемо за народ, а не за политику и да ли ће неко наћи запету, тачку због које ће да нас критикују’. Ово је добар посао за српски и албански народ, а то је порука данас из Београда“, нагласио је председник Србије.

Вучић је истакао да ће се градити путеви и пруге, да су делови секције ка Приштини решени са ЕУ, а даље ће се наставити са Американцима, који већ на различите начине учествују у више пројеката.

Вучић је указао да данас у Београду на води ради 250 радника из Албаније, Турске и других земаља, и да ће их бити све више како се буде боље живело.

“Чека нас велики напоран рад. Очекујем да кренемо са радовима на Мердару, али и да размишљамо шта ћемо од Плочника надаље, када ћемо да отворимо прву авио-линију“, рекао је председник Вучић.

Специјални саветник председника САД Ричард Гренел поручио је данас да ће САД испунити обећања дата председнику Србије Александру Вучићу и српском народу. Он је рекао да председник Трамп и Иванка Трамп желе да дођу у Србију.

“Американци су нестрпљив народ, а администрација Доналда Трампа је још нестрпљивија и хоћемо да испунимо обећања, која смо дали вама, председниче Вучићу и премијерко Брнабић. Не желимо само да се бавимо речима и политичком симболиком већ да се усмеримо ка економском развоју”, истакао је Гренел.

Гренел, који је присуствовао потписивању Заједничке изјаве којом је озваничено отварање регионалне канцеларије ДФЦ у Београду, поручио је српскм народу да може да их држи за дату реч:

“Држите нас за реч, много обећања је дато народу Србије у претходном периоду. Држите нас за реч не само за вашингтонски споразум, већ и за претходна три, који се тичу успостављања авио-линије и железничке линије и изградње ауто-пута”, нагласио је Гренел.

Додао је да је важна симболика, али да она не обезбеђује храну на столу и да ће се зато Америка потрудити да се испуне обећања и отворе радна места у Србији, пренео је Танјуг.

Потписивањем економског споразума у Вашингтону, Београд и Приштина, односно њихови лидери, показали су да нису “закључани у прошлости”, већ да гледају у будућност и да раде за народ, изјавио је данас извршни директор америчке Међународне развојне   финансијске корпорације ДФЦ Адам Болер.

Након потписивања Заједничке изјаве са премијерком Србије Аном Брнабић у Палати Србија, којом је озваничено отварање Канцеларије ДФЦ у Београду, Болер је истакао да отварање те канцеларије није “симболично”, већ да је она отворена да траје и да је њен интерес да пословно спаја регион.

“Лидери Београда и Приштине су се определили за народ, за послове, за отварање радних места, а не за политичке поделе”, рекао је Болер.

Указао је да реализација Споразума из Вашингтона долази само две недеље након потписивања и истакао да данас у Београду није само делегација ДФЦ, већ још пет америчких владиних агенција, које заједно представљају највећу економску моћ америчке владе.

Болер је истакао да је ДФЦ веома посвећен послу у региону, јер, како наводи, заједно са америчком владом верује у снагу и промену региона.

Најавио је и да ће нови директор канцеларије ДФЦ у Београду бити Џон Јовановић, за кога је рекао да је амерички патриота, али и поносан што су му родитељи пореклом из овог региона.

“Јовановић ће предводити наше напоре у овој земљи и ширем региону”, рекао је Болер.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here