Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Председник Србије Александар Вучић примио је 17 деце српске националности из 10 места у Хрватској, која бораве у једнодневној посети Београду, а поводом прославе Божића. Вучић им је поручио да је српска култура, наше писмо и језик симбол српског идентитета који треба очувати.

Посаветовао их је да треба да добро уче, да слушају своје родитеље, да се радују животу и да увек и у сваком тренутку гледају како могу да помогну својим комшијама и пријатељима без обзира на веру нацију и религијску припадност.

“Наше ћирилично писмо је део нашег идентитета и треба да је чувате и користите подједнако као и латиницу”, рекао је председник.

Председник је посебно захвалио васпитачима деце, која су у Београд допутовала из Хрватске, Радмили, Данијели и Сањи.

“Хвала вам што учите нашу децу нашем језику, љубави, поштовању и према Хрватима и према свима другима и што их овако на диван начин васпитавате”, рекао је председник.

Председника је у разговору са децом српске националности из готово свих крајева Хрватске, где живе Срби, пре свега Далмације и Славоније, занимало како проводе Бадњи дан и Божић, да ли посте и шта тих дана воле да једу.

У разговору су се дотакли и спорт, а деца председнику рекла да воле Новака Ђоковића са чим се председник сложио истакавши да је он прославио Србију у целом свету, као што су то учинили Тесла, Миланковић, Матавуљ и многи други Срби из Хрватске и Србије.

Децу је интересовало како председник обележавања божићње празнике, а он је рекао да се тих дана окупљају сви код његових родитеља, али је додао да његов отац не воли јелку, већ да се у кући увек налази само Бадњак, испод којег су увек, како је рекао, поклони за целу фамилију.

“Васкрс је највећи православни празник, а Божић најрадоснији”, поручио је Вучић.

Говорио је и о својој деци Данилу, Милици и Вукану, које, како је рекао, воли највише на свету, као што и њихови родитељи воле њих.

Деца су председнику рекла да нису први пут у Београду, а председник је истакао да не жели да претерује, али да је Београд лепши и већи од многих градова на простору бивше Југославије.

На питање једног дечака да ли верује у Божић Бату, председник је рекао да би волео да верује, а да не жели да се чини претераним када каже да највише воли рад.

Малишанима из Вуковара, Боровог села, Ислама Грчког, села Кашића, Ервеника, Уздоља, Загорја, Крњака, Книна и Кистања којима председник ће у вили Мир уручити пакетиће.

Деца узраста од девет до 17 година, ђаци основних и средњих школа, вечерас ће се вратити својим кућама где ће прославити један од највећих хришћанских празника – рођење Исуса Христа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here