Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Председник Србије Александар Вучић рекао је на панел дискусији “Безбедност у Југоисточној Европи: два корака напред, један корак назад” у оквиру Минхенског безбедног форума да је питање односа Београда и Приштине веома сложено и да је дијалог у пат позицији. Поручује да компромисно решење не може значити капитулацију Србије и да је Београд спреман на дијалог. Косовски председник Хашим Тачи каже да је важно пронаћи креативно решење проблема и кренути напред.

 Александар Вучић је рекао да је питање Косова много сложеније од односа Македоније и Грчке, пошто је претходно модератор панела, немачки дипломата Волфганг Ишингер навео да су премијери те две земље говорили о успеху који су постигли Преспанским споразумом.

“Када говоримо о односу Београда и Приштине, говоримо о судбинама људи, територијама о многим разним питањима која би требало дотаћи”, рекао је Вучић.

Додаје да је важно да нема текућег рата и и да су постигнути мир и стабилност нешто што не би требало узети здраво за готово. Навео је да је то постигнуто кроз процес дијалога и да се увек плашио да би могао да се одледи замрзнути конфликт.

Истиче да је дијалог у пат позицији и поручио да Србија даје све од себе да постигне компромисно решење.

Подсећа да је Србија испунила све своје обавезе из Бриселског споразума, и не само то, већ није урадила ништа унилатерално што би могло да изазове проблеме другој страни или било какву нестабилност.

Међутим, Вучић каже да, иако је Београд испунио све своје обавезе, које се односе и на изборе на КиМ, “Телеком”, правосуђе, Приштина није испунила једину своју обавезу, а то је формирање Заједнице српских општина.

Приштина “прича, али не ради оно што прича”, рекао је председник и подсетио да је прошло 2.026 дана од потисивања Бриселског споразума а да ЗСО није формирана и 102 дана од увођења нецивилизованих такси на српску робу.

Каже и да је Београд молио Приштину да одустане од покушаја чланства у међународним организацијама и да се врате дијалогу јер ће оманути, али да је Приштина покушала да уђе у Интерпол и Унеско.

Затим је, каже Вучић, Приштина увела антицивилизацијске таксе против Србије и против свих правила Цефта које нису укинуте упркос међународном притиску укучујући и притисак ЕУ и САД.

Додаје да су таксе тврдоглаво остале и да су лидери у Приштини рекли да ће оне бити укинуте тек пошто Београд призна независност Косова. Подсећа и да Србија није увела реципрочне мере.

Такође, Вучић каже и да је Приштина усвојила нову платформу за дијалог и да се у том документу каже да Косово треба да штити свој територијални интегритет, а да Србија треба да призна независност Косова уз формирање новог трибунала за Србе.

“Следи моје питање – када кажу да смо ближи споразуму, ја онда кажем – Приштина прича, али не ради оно што прича. Зашто је потребна Србија у дијалогу када само чекају наш потпис, ако ће да добију све, а ми да изгубимо све. Да ли мислите да ће тако да се деси? Па, неће”, поручио је Вучић.

Србија је посвећена, врло озбиљна и одговорна – када кажемо да ћемо нешто да урадимо то и урадимо.

Подсетио је на своју последњу посету Косову и Метохији и рекао да су му то била најтежа два дана у животу, јер су му тамо звиждали и скоро га напали, али и да је имао храбрости да свом народу каже да је мир постао најважније питање за Србију.

Поновио је да је Србија економски стабилна, са стопом привредног раста од 4,4 одсто, уз смањен јавни дуг, мању незапосленост и истакао да је оно што све то може да угрози управо однос са Приштином.

“Учинићемо све да нађемо компромисно решење и то не може и неће бити капитулација са наше стране. Ако желе прави дијалог, ми смо на располагању”, рекао је Вучић.

То је, каже, оно што је поновио Тачију 100 пута – да је Београд спреман да настави дијалог и да чека Приштину.

“Чуо сам обећање на десетине пута до сада да ће повући таксе. То се није десило. Нисам оптимиста, али уколико радимо сви заједно, марљиво и озбиљно, не одбацујем могућност да ћемо доћи до компромиса. Међутим, данас се налазимо веома далеко”, рекао је Вучић.

Тачи: Ред је на нас да постигнемо споразум

Председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи је рекао да је импресиониран споразумом који су постигли Ципрас и Заев и да верује да сада постоји проблем мање на Балкану што је џиновски корак.

“Сада је ред на Косово и Србију да постигну споразум”, рекао је Тачи који је такође оценио да је однос Београда и Приштине много компликованији и тежи него однос Скопља и Атине.

Тачи је рекао да постоји 100 година непријатељства и да је био рат 1999. године.

Каже је први Бриселски споразум 2013. године потписан и да је већина обавеза спроведена или се спроводи.

Рекао је да жели да се фокусира на будућност наводећи да је већина ствари из Бриселског споразума примењена, али да примена неких ствари мора да буде у складу са уставом и законима земље.

“Стога поруке које сте овде чули су су донекле истините. Ми смо у ситуацији замрзнутог сукоба и статуса кво”, додао је Тачи.

Сматра да је важно пронаћи креативно решење и кренути напред како би се једном заувек успоставио мир. Додаје да договор мора да укључи обострано признање и чланство Косова у УН.

“Желимо да тесно сарађујемо и постигнемо споразум. Српска заједница да се не користи само за политичке поене од Србије. Желимо да видимо креативност и флексибилност са стране Београда и да у наредним недељама и месецима постигнемо споразум, који ће очувати мултикултурални карактер Косова и Србије који ће једног за свагда прекинути непријатељства између Срба и Албанаца”, рекао је Тачи.

Додао је да ће се то одразити на све земље у којима живе Албанци и да ће то допринети стабилности у региону.

Тачи каже да треба видети ко је осуђен за, како је навео, 13.000 албанских цивила које су убиле српске снаге, такође за 400 масакара са српске сртане на КиМ и више од 4.000 жртава сексуалног насиља.

То, каже, није учинила Србија, али јесте Милошевић, а нико није одговарао за то.

“Косово има највеће жртве људи и претрпело је етничко чишћење до великог екстрема”, нагласио је косовски председник.

Тачи је на питање председавајућег конференције Волфанга Ишингера – шта вас спречава да направите тај мали корак за наставак дијалога, одговорио да је у Бриселском споразуму јасно дефинисано да Србија не треба да поставља препреке чланству Косова у међународним организацијама.

Каже да су зато уследиле таксе, али да верује да ће, чим се то укине, али није рекао када би се то могло догодити, дати овлашћење за нови дијалог и да тада “нико неће имати оправдања да условљава дијалог”.

Председник Вучић је касније, реплицирајући Тачију, рекао да та ставка не постоји у Бриселском спроразуму и да је била предвиђена, али да је на његово инсистирање избачена и да то није договорено.

“Он каже да је била обавеза Србије да се не противи уласку Косова у међународне заједнице. Међутим, где то пише у Бриселском споразуму. То је било предложено, али ја нисам прихватио. Ево, дајте Тачију, да пронађе место где пише у Бриселском споразуму да Београд не треба да се противи уласку”, рекао је Вучић пружајући Бриселски споразум Тачију, али је документ прихватио комесар Јоханес Хан, који је седео између њих и спустио га на сто, пошто је Тачи игнорисао “папир”.

“Хајде, пронађи где то пише? А, нећеш? Па наравно, када то не пише нигде”, рекао је Вучић.

Вучић је такође узвратио на Тачијево излагање, рекавши да Албанци нису испунили ниједан услов, већ да су имали само једну обавезу, формирање ЗСО, али ни ту једну нису испунили.

Вучић о томе шта Албанци не разумеју или неће да разумеју

Председник Вучић одбацио је као бесмислену тезу Хашима Тачија да Приштина из Бриселског споразума није могла да испуни само оно што је против устава Косова.

Учесници дискусије “Безбедност у Југоисточној Европи: два корака напред, један корак назад”

Тачи није прецизирао да је реч о формирању ЗСО, што је, иначе, и једина обавеза Приштине из тог документа.

“Њихова једина обавеза била је ЗСО. То нису испунили, а његов коментар је да не може да се формира против устава државе Косова…. А скоро све може што није у складу са Уставом Србије”, запитао је Вучић.

Да ли то значи да треба да престанемо да разговарамо, јер ми не признајемо њихову државу, запитао је Вучић.

“Надамо се да зато и имамо дијалог, али они то не разумеју”, констатовао је Вучић.

Вучић је на панелу у Минхену поручио и да Србија жели да реши односе са Албанцима, да очува економски раст и да има бољу будућност.

“Знам да то и Тачи зна, али треба да имамо поузданог партнера и изводљива решења, а не некога ко само игра улогу за међународну заједницу”, рекао је Вучић на панелу у Минхену одговарајући на излагање Тачија.

Вучић је истакао да Београд и Приштина треба да нађу решење које ће значити мир у наредних 200 година, да раде једни за друге, а не оно што кажу у међународној заједници.

“Зато сам лично спреман да ризикујем више од политичке каријере, а Јоханес (Хан) то зна, да бих пробао да се постигне решење, али то мора да буде компромис”, истакао је Вучић и додао да не може само једна страна све да добије, већ да обе стране морају да буду подједнако незадовољне.

Поводом услова које поставља Приштина, Вучић је поновио да је Србија испунила све из Бриселског споразума, а они нису ниједину ствар – ЗСО, а онда су увели таксе, при чему, како је истакао, Србија и даље ништа не предузима, а може.

Вучић је истакао да је спреман на разговоре са Албанцима, као и да ниједну лошу реч нису чули од њега, али, истакао је, и Србија има своје интересе.

Поводом Тачијевих критика да Србија све покушава какло би се повукла признања тзв. Косова, Вучић је истакао да и они раде све како би то признање привукли.

“Када су они добили признање од Мадагаскара, то је у реду, а када ми тражимо повлачење, онда су луди Срби”, рекао је Вучић напомињући да се ту ради о дуплим стандардима.

Вучић је поручио и да не жели да коментарише пренадуване цифре које је изнео Тачи о броју албанских жртава током сукоба на Косову и Метохији истакао да довољно говори податак да је најмањи број повратника на свету, само 1,3 одсто Срба, забележено на КиМ.

Хан: Постићи споразум до краја мандата актуелне ЕК

 Европски комесар за проширење Јоханес Хан заложио се за постизање компромисног споразума Београда и Приштине до краја мандата актуелне Европске комисије, који истиче ове године.

Хан је на панелу рекао да је не само крајње време, него “више него крајње време” да се постигне договор, јер је актуелни тренутак повољан за то.

“Сада имамо тренутак да врло брзо постигнемо договор, јер енергија се мења… Морамо да покушамо да направимо споразум што пре, ја бих рекао до краја мандата ове комисије, јер ће се променити тим, губи се време, губи се замајац, подршка међу грађанима и државама чланицама”, рекао је Хан.

Замолио је обе стране да наставе да раде на компромисном решењу, у којем ће обе стране морати да попусте да би добиле нешто више.

“То морају сви да разумеју. Ослањам се на вашу посвећеност, али није у питању само ваша посвећеност, већ и других колега у вашим државама”, рекао је Хан.

Навео је да се, према истраживањима, 75 одсто грађана у региону залаже за регионалну сарадњу и да људе највише занима економска ситуација, те истакао да је исход дијалога Београда и Приштине кључан не само за две стране, већ и за цео Западни Балкан и европску перспективу региона, јер лоши односи две стране могу да утичу на све земље и стабилност у целом региону.

“Учестовао сам на различитим панелима са данашњим саговорницима, било је момената када смо били оптимистичнији него данас, али и даље сам захвалан на њиховој решености да се ради на решењу”, рекао је Хан.

Додао је и да су Северна Македонија и Грчка заслужено славили и додао да грађани те две земље нису подржавали преговоре на почетку, али да је на крају ипак постигнут споразум.

“То би требало да пружи одређени оптимизам и охрабри све нас да пронађемо решење”, закључио је Хан.

Ишингер: Зашто не славимо успех као Северна Македонија и Грчка

Шта спречава Београд и Приштину да постигну договор као што су то учиниле Грчка и Северна Македонија, упитао је председавајући Минхенске безбедносне конференције Вофганг Ишингер, који је у више наврата био посредник у решавању косовског питања и додао да му је тужно што још нису решена кључна питања.

Ишингер је, отварајући панел упитао Вучића и Тачија шта их спречава да, попут лидера Грчке и Северне Македоније Алексиса Ципраса и Зорана Заева, прославе причу о успеху и зашто је толико тешко доћи до договора.

Ишингер је рекао да је са косовским проблемом и сам, током своје дипломатске каријере, био суочен још од 1995. године, када је, као главни преговарач испред немачке владе, радио на решавању сукоба у БиХ.

Тада је, каже, добио инструкције од Хелмута Кола да се и Косово укључи у споразум којим би било решено босанско питање.

Није, каже, успео да косовски проблем стави на дневни ред тада, не само због противљења Слободана Милошевића, већ и других који нису били убеђени да је паметно да се тада говори о Косову, када је много других проблема било на столу.

Ишингер подсећа и да је током 1998. године, када је Аустрија председавала ЕУ, у “посредничкој тројци” са колегама из Аустрије и Велике Британије боравио на Косову и у малом месту близу Приштине, Малишеву, које је, каже, било гранатирано, напуштено.

“Следећег дана смо били у Београду, али у том тренутку у Београду није било воље да се призна да су страшне ствари почеле да се дешавају на Косову током 1998”, додао је Ишингер.

После, како је рекао, “несрећне интервенције” 1999. године, постигнута је Резолуција 1244, која је требало да буде дугорочно решење, међутим Ахтисаријев план није усвојен у УН.

Уследила је још једна интервенција, опет сам био на Косову са представником САД и Русије, али опет није дошло до исхода који би био прихватљив за обе стране, рекао је Ишингер и додао да је у фебруару 2008. године Косово прогласило независност.

“Мени је тужно, пошто сам толико времена уложио да чак ни данас, иако је било неких важних корака унапред и иако немамо рат, постоје кључна питања која су нерешена и зато смо овде”, рекао је Ишингер.

“Желим да пробамо да разумемо зашто је толико тешко постићи споразум. Шта отежава ствари са ваше стране, зашто не славимо успех 2019. године”, упитао је Ишингер.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here