Mesto za reklamu

01.04.2021.

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас радове на деоници аутопута “Милош Велики” од Прељине до Пожеге, на најдужем тунелу Лаз, кроз планину Јелицу, који ће имати две цеви дуге по скоро три километра. Ова деоница дуга 31 километар најзахтевнија је на правцу до Пожеге, имаће три тунела и 35 мостова, што је отприлике трећина дужине те деонице, а Вучић је замолио представнике кинеске компаније ЦЦЦЦ да ако могу заврше радове до 19. децембра или најкасније до Нове године или Божића.

Кинези су упознали Вучића да имају проблем са геологијом односно тереном у извођењу радова на другом тунелу – Муњино брдо.

Председник је, ипак, био упоран и у полушаљивом тону “преговарао” са генералним директором Џангом Сјаојуеним убеђујући га да се потруде и да му обећа да ће цео аутопут бити завршен најкасније до Божића.

“Нећу да одем одавде, али мораћеш да прихватиш, ниси упознао тврдоглавијег човека од мене”, казао је Вучић Џангу у шали, али не одустајући од циља.

После готово десетоминутног убеђивања, Вучић и Џанг су се руковали, чиме су кинески извођачи потврдили да ће аутопут Прељина – Пожега бити најкасније завршен до 7. јануара.

Вучић је казао Џангу да је раније обећао грађанима да ће бити готово аутопут до Светог Николе, али је напоменуо да је по уговору рок до половине 2023. године и да ће и мало померање завршетка радова бити значајно пре рока.

Председник је казао да Џангу да ће се врло брзо ићи и на потписивање са уговора са том компанијом за наставак аутопута ка Црној Гори, од Пожеге до Бољара.

“То ће бити важно нарочито за Ариље, Ивањицу и Сјеницу, Нови Пазар и цео Пештер. Јесте ли спремни, ваљда неће бити цена већа од 1,5 милијарди евра”, упитао је Вучић.

Џанг му је одговорио да ће отприлике бити та цена, на шта се Вучић насмејао.

Вучић је додао да ће се градити и наставак аутопута ка Ужицу.

Обиласку радова присуствују и министар грађевине Томислав Момировић, директори Коридора Србије и Путева Србије Александар Антић и Зоран Дробњак,амбасадорка Кине Чен Бо, као и бивши министар грађевинарства Милутин Мркоњић.

На делу Коридора 11 од Прељине до Пожеге биће изграђени тунели Лаз, Муњино Брдо и Трбушани са по две одвојене тунелске цеви у укупној дужини од 11,8 километара.

Радови ће, према уговору са кинексом компанијој Чајна констракшн комјуникејшн компани  коштати 450 милиона евра.

Завршетака овог дела аутопута Милош Велики омогућиће да се од Чачка до Пожеге стигне за пола сата.

Када деоница буде завршена, кинекс акомпанија ће наставити градњу Коридора 11 од Пожеге ка граници са Црном Гором. Та деоница дуга је 107 километара, а процењена вредност радова је око 1,5 милијарде евра.

Председник Александар Вучић најавио је да ће до септембра почети изградња обилазнице око Ужица.

До септембра видећете велики број радника који ће кренути да раде на обилазници, рекао је Вучић новинарима у Чачку на питање када креће градња обилазнице.

Вучић је најавио да ће се кренути и са комплетним реновирањем Здравственог центра Ужице, вредно 30 милиона евра.

То је огроман новац, као да дижемо све потпуно ново. Биће то најмодернија болница, са најмодернијим апаратима. То ће значити много целом ужичком крају,рекао је Вучић.

Већ у мају уговор за наставак аутопута до границе ЦГ

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас, после разговора са кинеском компанијом ЦЦЦЦ да ће аутопут од Прељине до Пожеге бити завршен накасније у јануару или евентуално фебруару, али и да ће већ у мају бити потписан уговор са Кинезима за градњу наставак аутопута од Прељине до Бољара на граници са Црном Гором.

Вучић је истакао да ће када цео аутопут буде готов моћи да се стигне до Црне Горе за само два сата и 15 минута.

“Велика вест за данас је да ћемо већ у мају, односно за месец или месец и по дана, покушати да потпишемо уговор са аутопут до границе са Црном Гором, што је додатних 107 километара. То ће бити на велику радост за грађане Ариље, Ивањице, целог Пештера и свих околних места, али и за грађане Црне Горе”, навео је Вучић.

То ће значити да ће, како је рекао, за само два сата и 15 минута моћи да се стигне од Београда до црногорске границе.

“То нико није могао раније да замисли, то су тектонске промене”, нагласио је Вучић.

Председик је нагласио да ће Србија бити премрежена аутопутевима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here