Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да неће бити признања Косова и Метохије, док је он председник.

“До априла 2022. када ће бити одржани председнички и парламентарни избори у Србији, Београд засигурно неће признати независност Косова”, рекао је Вучић за специјалну емисију Прве телевизије упитан да ли искључује могућност да Србија призна Косово и Метохију.

“После тога народ одлучује”, поручио је Вучић.

Професор политичких наука и бивши амбасадор Србије у Берлину Иво Висковић рекао је да се сигурно у догледно време то неће десити, али да никада у политици не може да се каже “не”.

Копредседавајући Игманске иницијативе Милан Антонијевић указао је да то зависи од много чинилаца и временског оквира у којем живимо.

“Неке ствари које су се дешавале ове године нисмо могли да предвидимо. Неке ствари које нас приближавају ЕУ могу нам донети различите иницијативе и потребно је имати јасне иницијативе шта се мења за грађане. У некој краткој будућности сигурно неће бити признања”, рекао је он.

Председник Вучић је рекао да мисли да је боље питање “да ли се залажете за признање или не” и констатовао да би били одговори “да, да и не”.

Висковић је на то рекао да председник није у праву.

Указао је да је, када је предавао акредитиве у Берлину разговарао са једним саветником канцеларке Ангеле Меркел и да је у том разговору рекао немачком домаћину да се не може рачунати на признање Косова и Метохије на основу емоција 75 одсто људи у Србији.

“Он ми је тада рекао – на емоцијама се не гради политика, а ја сам му одговорио – када је толико људи са таквим емоцијама то је онда политика”, додао је он.

И Антонијевић је рекао да би он одговорио са “не”.

На те одговоре Вучић је рекао да је срећан што је то чуо, јер је у другим изјавама Антонијевића и Висковића другачије звучало.

На питање да ли Србију види у НАТО-у, председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија неће ући у НАТО пошто је војно неутрална земља.

“Мислим да је то најбоља позиција, да сами чувамо своју земљу, небо и свој народ и наставићемо да се тако понашамо”, рекао је Вучић у емсији на ТВ Прва.

На исто питање професор ФПН-а Иво Висковић је рекао да у ближој будућности не види нашу земљу у НАТО-у, али сматра да ће у будућности то зависити од онога што ће се дешавати у свету.

Копредседавајући Игманске иницијативе Милан Антонијевић је на исто питање одговори да не види сада Србију у НАТО-у, али да је улазак Србије у тај савез нешто што се може десити у неком догледном периоду.

Говорећи о БиХ председник Србије изјавио је да се плаши ствари које су лепо упаковане, с машницом, по питању БиХ, као и онога за шта се јавно залаже СДА.

“СДА је озбиљна, највећа и најмоћнија политичка партија у БиХ, они су одржали свој конгрес и донели резолуцију о уставној реформи и изборном законодавству и рекли да БиХ виде као подељену на законодавну, извршну и судску власти, али организовану на државном, регионалном и локалном нивоу власти”, рекао је Вучић на ТВ Прва.

Разлог за одбијање два представника Председништва БиХ да учествују на састанку са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом је унутрашњо политичке природе – неки су дочекали прилику да поправе свој рејтинг код грађана показујући мишиће госту, оценио је председник Србије.

Вучић је рекао да је увек погрешно да се одбија разговор, јер се без разговора не могу решавати проблеми.

“Ни мени се никада није свиђало да путујем у Брисел, Вашингтон, где сам имао неколико тешких разговора, али морате да разговарате”, објаснио је Вучић.

СДА се залаже да регионални ниво власти чини пет или више мултиетничких регија, али ту нема два ентитета, нити Републике Српске, нагласио је Вучић.

“Шта се све кува и шта се иза брега ваља… јер нико не говори прецизно о чему се ради, већ је све упаковано у лепу кутију са шареном машницом – направићемо дивну и функционалну државу, а то подразумева отимање надлежности Републике Српске”, истакао је председник Србије.

На начин, додаје, да Српска више нема смисла за своје постојање и да би то онда била та функционална држава.

“СДА наводи за Град Сарајево – залагаћемо се да административно подручје града Сарајево обухвата целокупну територију предратног Сарајева са најмање 10 општина у оквиру шире регије. То значи да више не би постојало комплетно Источно Сарајево, Лаковица, Пале и друге српске општине. И то је јавно залагање највеће партије у БиХ”.

Вучић наводи да је то постављао питање свима у свету који се играју са тим, као и Ангелу Меркел два пута и рекао им да се плаши тих увијених ствари и шта то све заправо значи.

Истакао је да Србија не прави деструкције у БиХ, али да се Србија суштински променила и оснажила, и да има право да буде свој на своме и да помогне свом народу у складу са законом.

О томе какав је однос Србије када је у питању БиХ и РС, Вучић је на тв Прва рекао да се Србија до сада суочавала са тим да у политици мора само да губи, али да више није тако.

Милан Антонијевић из Фонда за отворено друштво оценио је да Вучић говори о територијалном интегритету, а прескаче суверенитет БиХ, да се са РС разговара о хидроцентралама на Дрини, а да се прескаче Сарајево.

Вучић је одговорио да говори о територијалном интегритету, а не суверенитету БиХ, јер је суверенитет подељен на два ентитета, и на однос централних власти са два ентитета, и да у томе нема злих намера.

Када је у питању енергетски договор са РС напомиње да се није ушло у оне пројекте који су Дрина-Дрина, са БиХ, већ где се та река налази на територији РС.

Напомиње да је у Сарајево ишао скоро исто толико пута као и у Бањалуку и да о томе води рачуна.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here