Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић пренео је да је данас на видео-састанку са премијерима Албаније Едијем Рамом и Северне Македоније Зораном Заевим, у оквиру иницијативе „мини Шенген”, донето неколико важних одлука које ће се примењивати од 10. новембра.

Вучић је, након онлајн састанка, навео да је постигнут договор о три тачке: заједничке радне дозволе, бржи царински рад и међусобна помоћ у случају елементарних непогода.

Председник је указао на то да је договорено да се до 10. новембра заврши све у вези могућности путовања само са личном картом између Србије, Северне Македоније и Албаније.

Разговарали смо и о томе како да оснажимо заједничку политичку позицију пред сваки самит, попут оног који ће, у оквиру Берлинског процеса, бити одржан 10. новембра у Софији, истакао је председник Србије.

Вучић је најавио да ће грађани Србије, Албаније и Северне Македоније моћи да путују из једне у другу државу без ПЦР теста и додао да ће министри здравља наредних дана формулисати договоре о томе како једни другима да помогнемо, посебно око набавке вакцина,

Према његовим речима и даље остаје отворен позив Приштини, Подгорици и Сарајеву да се прикључе поменутој иницијативи.

Како је објаснио, постигнут је договор о формирању сталног секретаријата иницијативе, што је веома важна одлука, пошто ће тако увек бити формализоване све одлуке.

Министар финансија Синиша Мали је оценио да су одлуке које су донете данас на конференцији о “мини Шенгену” веома важне за све земље Западног Балкана, уз поруку да је та иницијатива будућност региона и да даје основу за економски развој и региона и сваке земље појединачно.

Он је истакао да ће, с обзиром на то да је договорено потписивање споразума о унапређењу царинске политике о поједностављењу царинских процедура, камиони несметано пролазити границе, без вишесатног чекања.

Све ће то допринети развоју економије читавог региона и развоју и расту животног стандарда свих грађана Западног Балкана, рекао је Мали и додао да је посебно важна тема састанка била најављена помоћ Европске уније.

Мали је објаснио да читав регион Западног Балкана очекује девет милијарди евра финансијске подршке инвестиционог програма Европске комисије и додао да ће бити направљен списак заједничких инфраструктурних пројеката који додатно треба да допринесу унапређењу квалитета инфраструктуре и економском развоју региона.

Министар је најавио да се 10. новембра очекује потписивање споразума, а да ће већ 11. новембра слика бити сасвим другачија, када ће кренути и реализација договореног.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here