Mesto za reklamu

02.12. 2019.

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели отварање нових поглавља у приступним преговорима, али и јаснију ситуацију шта земље ЕУ виде као будућност Западног Балкана.

“Ако им је то у реду хвала, ако није…исто хвала. Ми ћемо се рационално и прагматично понашати и гледати шта да урадимо за своју земљу”, поручио је Вучић, на конференцији за штампу, после састанка са шефом посланичког клуба ЕПП Манфредом Вебером и известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком.

“За мене је важно да Србија наставља свој европски пут. Ми са ЕУ имамо трговинску размену у висини од 67 одсто”, објаснио је он. Рекао је да је имао добре разговоре са званичницима Европског парламента о важним темама, од Косова и Метохије, преко економске ситуације у земљу, чему, како је додао, има да се похвали, као и економском напретку Србије.

“Имаћемо већи привредни раст од прогнозираног и очекујемо да он буде 3,9 или 4 одсто. Тиме би били једна од земаља у Европи са највећим растом. Истовремено смањујемо однос јавног дуга према БДП. Смањили смо број незапослености на испод 10 одсто, чиме се приближавамо земљама ЕУ”, пренео је Вучић

Вучић је указао да је компромисно решење за КиМ оно са чим имамо много проблема И не знамо како ће ствари тећи у будућности, али смо увек спремни да истражујемо.

Такође је разговарано и о стању људских права, демократији, медијским слободама и свему другом што је у интересу грађана Србије, казао је Вучић и додао да је био критичан и према себи и према нама, и разумео добро и одређене примедбе гостију, али и указао на то што стварно мисли.

“Говорио сам и износио ставове, које иначе износим у домаћој јавности. Сви заједно морамо да направимо најбољи могући амбијент за изборе у Србији, да буду бољи од 2012, када смо ми имали само један медиј на који смо ми као опозиција могли да излазимо. Данас је ситуација другачија, али може бити боља”, рекао је Вучић.

Вучић је изразио уверење да ће увек побеђивати рад, труд, резултати рада, а не колико ће се ко појављивати на телевизији или у новинама. Захвалио се Билчику што је за кратко време по други пут у Србији, а за Вебера је казао да је велики пријатељ целог региона у који је данас стигао, да долази из немачке покрајине Баварске и да је човек који је победио на изборима као кандидат за шефа Европске комисије испред ЕПП.

“Хоћу да искористим прилику да се у име Србије и као неко ко припада блоку ЕПП захвалим за његов изванредан допринос и на нашем успеху у целој Европи, али и што је био посвећен напретку европске идеје, али и региона Западног Балкана. Хвала на вредном, марљивом раду и посвећености и што без вас ни ваше подршке Европска комисија не би могла бити изабрана, што говори о вашој величини”, нагласио је Вучић.

На питање новинара Н1 да ли је видео документ који је објавио Бирн, а у којем се наводно види да је отац министра Стефановића путовао у Ријад као правни саветник предузећа ГИМ, каже да није, али да ће погледати и прокоментарисати током сутрашње посете Сочију.

Вебер: Вучић жели Србију у ЕУ

Лидер Европске народне партије (ЕПП) Манфред Вебер изјавио је данас да у Србији види спремност за промене и чланство у ЕУ.

Председник Вучић жели Србију у ЕУ, рекао је Вебер на прес конференцији након састанка са председником Вучићем у Председништву Србије.

Вебер је, на питање када очекује да Србија затвори преговарачка поглавља са ЕУ и за колико поглавља је стварно спремна да буду отворена, рекао да види јасну спремност код колега у Београду, као и код председника Вучића, да Србија постане члан ЕУ.

На питање да ли ће се током посете Београду састати са представницима опозиције, Вебер је рекао:

“Имаћу састанак са свим политичким снагама у Србији и, ако будем имао прилику, ја ћу то урадити”, рекао је Вебер.

Говорећи о процесу европских интеграција Србије, Вебер је казао да је веома важна модернизација земље, борба против корупције, слобода медија, владавина права, независност институција и друго, јер су то све заједничке европске вредности.

“Све су то основне идеје које делимо. Оно што нас приближавамо није само да се постане члан ЕУ већ да видимо спремност да се сви кораци и спроведу како би грађани Србије могли да живе у савременом друштву. Имамо техничке детаље о разговорима, али је много важнија спремност за промене”, нагласио је Вебер.

«Српска стварност»

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here