Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

У Новом Саду јутрос је почео трилатерални састанак Србије, Албаније и Северне Македоније, а председник Србије Александар Вучић домаћин је премијерима две земље Зорану Заеву и Едију Рами на самиту чија је главна тема боље повезивање тржишта у региону и предлог српског председника о успостављању “малог Шенгена”.

Састанк, у Официрском павиљону Петроварадинске тврђаве, је посвећен регионалној сарадњи и економском повезивању, уклањању баријера у пословању и слободнијем протоку робе, људи и услуга на територији три земље чије тржиште има 20 милиона људи.

Након Састанка ће се тројица званичника обратити медијима. Данас ће, како сазнаје Т а н ј у г, бити потписана декларација о намерама.

Заев и Рама јуче су допутовали у Србију, са синоћ су са домаћнима, Вучићем и премијерком Србије Аном Брнабић прошетали новосадским улицама. Том приликом Вучић је поручио да за наше три земље, али и за остале, овај сусрет значи много.

“Срећан сам што смо почели да бринемо о себи и што не морамо да имамо тутора, да моземо овако, уз музику у Новом Саду, да се договарамо за бољу будућост за наше раднике, наше сељеке, пре свега за младе људе да остају у нашим земљама”, навео је Вучић.

Вучић, Рама и Заев су о састанку већ неформално разговарали током Генералне скупштине УН у Њујорку у септембру, а српски председник је тада најавио да ће у Новом Саду бити конкретизовани планови о повезивању тржишта у региону, односно о креирању својеврсног “малог Шенгена”.

Намера је и да се оде корак напред у односу на ЦЕФТА споразум, који је доведен у питање након што је Приштина увела таксе на робу из централне Србије и БиХ. Досадашња искуства су, наиме, показала да камиони са робом на границим прелазима измеду земаља региона чекају дуже од 20 сати.

Економисти оцењују да би успостављањем “малог Шенгена” на Западном Балкану компаније из целог региона добиле веће регионално, заједницко тржиште са готово 20 милиона потрошача. Иницијативу су поздравиле регионалне коморе свих земаља Западног Балкана, које окупљају више од 350.000 компанија.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here