Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Председник Грчке Прокопис Павлопулос приредио је, испред председничке палате у Атини, свечани дочек за председника Србије Александра Вучића, који борави у званичној дводневној посети тој земљи.

Прокопис Павлопулос је Александра Вучића дочекао уз највише државне почасти, црвени тепих, гарду и химне Србије и Грчке, пред разговоре у ужем формату, који ће бити настављени пленарним састанком.

Претходно, председник Србије положио је венац на Споменик незнаном јунаку у главном граду Грчке.

Након разговора са председником Грчке, атински градоначелник Костас Бакојани уручиће председнику Србије Златну медаљу за заслуге града Атине.

Вучић ће затим имати састанак са бројним истакнутим грчким привредницима.

Другог дана посете, у среду, Вучић ће се састати с премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом, са којим га веже дугогодишње познанство, блиски лични и међупартијски односи.

Вучић и Мицотакис ће копредседавати трећој седници Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, а затим ће потписати Заједничку декларацију о успостављању стратешког партнерства две земље, те и Програм сарадње између две владе у области образовања, науке и технолошког развоја за период од 2020. до 2022. године.

Декларација подразумева низ заједничких ставова у вези са најважнијим питањима, међусобном подршком око најважнијих питања за обе земље и читавим низом других општих политичких ставова који се тичу пријатељских и стратешких односа Србије и Грчке.

Током боравка у Атини планиран је и сусрет председника Вучића са председником Коалиције радикалне левице (СИРИЗА) Алексисом Ципрасом, као и са архиепископом атинским и све Грчке Јеронимом II.

Очекује се да ће главне теме разговора у Атини бити билатерална сарадња две земље, али и европски пут Србије, и косовско питање.

Грчка је пријатељска земља, која подржава европски пут Србије и која није признала једнострано проглашену независност Косова.

У делегацији коју предводи председник Вучић су министар спољних послова – Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар енергетике Александар Антић, министар одбране Александар Вулин, министар просвете Младен Шарчевић и државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here