Mesto za reklamu

Александар Вучић са новинаром агенције АНСА

  1. 02. 2019.

Председник Србије Александар Вучић рекао је за за италијанску агенцију “Анса” уочи посете премијера Ђузепеа Контеа Београду да је подршка званичног Рима кључна за економију Србије, европски пут наше земље али и решавање питања Косова. “Подршка Италије Србији је веома важна на плану економије и инвестиција, за европски пут Београда, али за проналажење компромисног решења за Косово”, рекао је Вучић у интервјуу за Ансу пред посету италијанског премијера Ђузепеа Контеа у среду.

“За нас је ово тежак месец и болно сећање. Срби сматрају да су доживели неправду пре 20 година и тако мисли 99 одсто становништва”, рекао је Вучић.

Он је казао да је то један од главних разлога због којих Србија не намерава да приступи НАТО-у.

“Упркос томе, одржавамо добре односе са Алијансом и њеним државама чланицама. Али не желимо да уђемо и остајемо неутрални”, рекао је Вучић.

Председник је казао да је резултат тих напада, поред жртава и разарања, било и бекство стотине хиљада Срба са Косова, од којих се две трећине нису вратиле.

Вучић је подсетио да су Србија и Италија пре 10 година потписале Споразум о стратешком партнерсрву.

“А када је неко партнер он се и помаже. Подржите нас најјаснији и најснажнији начин на европском путу и ми ћемо знати на који начин треба да узвратимо”, рекао је Вучић.

Председник Србије каже и да за економију Србије посебан значај има успешно искуство италијанских малих и средњих предузећа.

“Из Италије стижу многа предузећа која подучавају Србију један нови пословни модел”, рекао је Вучић.

Вучић сматра да је мудра одлука председника италијанске Владе Ђузепеа Контеа да посети Србију и Балкан упркос проблемима са којима се суочава Унија, погођена извесним замором и слабим ентузијазмом за даље проширење.

Посета од изузетне важности 

“С великим поштовањем и интересовањем очекујем премијера Контеа”, рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да је та посета од изузетне важности.

“Учинићемо све како би била успешна”, рекао је Вучић. Према његовим речима, постоји воља за решавање конкретних проблема, даље побољшање економске климе и привлачење нових италијанских инвестиција.

“Све наше везу су у успону. Долазак Контеа у Београд представља велику част и догађај је од великог значаја”, поручио је Вучић. Конте први пут од ступања на дужност долази у посету Западном Балкану, а посета Србију му је прва билатерална посета једној европској земљи од почетка године, подсећа АНСА.

Вучић је посебно нагласио значај посете са економског аспекта јер је Италија Србији други економски партнер. Прошле године обим робне размене је премашио четири милијарде евра.

Вучић је коментарисао и протесте у Србији наводећи да су су они демократско право све док не буде насиља и сукоба.

“Сваке године видимо протесте и демонстрације, нека слободно протестују”, рекао је Вучић. Вучић је навео да у реалности СЗС, који окупља странке и опозиционе покрете који су међусобно веома различити, “изгледа да све више губи подршку, која је са 15 одсто у року од пре неколико месеци пала на нешто мање од 10 одсто”.

“СНС, главна политичка снага коју води сам Вучић има веома високе степене подршке, више од 50 одсто”, што је, констатује Анса, неуобичајено у осталим европским земљама.

“Немају планове ни програме, и једина ствар која их уједињује је мржња против мене”, приметио је председник Србије, који је у исто време негирао да држи медије под јаком контролом.

“Ако се добро проучи сутуација, види се да су многи штампани медији против мене, сви недељници, као и многе телевизијске станице”, рекао је Вучић. У вези са могућношћу превремених избора, о којима се упорно прича о медијима, Вучић је казао да они зависе од различитих фактора, који се тичу и спољне политике, посебно односа са Приштином и евентуално обнове дијалога са Београдом. Председник је додао да је веома задовољан пријемом у народу, који је доживео приликом обиласка различитих округа у Србији са циљем представљања резултата реформи и слушања проблема људи.

“На мојим појединачним скуповима има више људи него заједно на свим демонстрацијама опозиције која се сваког викенда одржавају на улицама у целој Србији”, рекао је Вучић.

Бомбардовање 1999. остаје болна страница

У Нишу ће 24. марта бити организована централна комеморација за жртве бомбардовања од пре 20 година, које је НАТО извео против Србије, рекао је Вучић.

“Напади савезника, о којима је одлучено без дозволе УН, како би се Слободан Милошевић натерао да повуче трупе са Косова и заустави етничко чишћење, покренути су 24. марта 1999. године и трајали су 78 дана, а биланс је био око 2.000 мртвих и огромна разарања и штете”, подсећа Анса.

Српска стварност“ / АНСА, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here