Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Председник Александар Вучић у интервјуу за немачки дневник “Билд” рекао је да је неопходно пронаћи компромисно решење за косовско питање, и да се на томе тешко ради, а да ће на основу онога што види данас, посебно након што је на дужност ступио нови председник САД Џозеф Бајден, поново притискати само Београд.

На констатацију да Србија може приступити ЕУ само “заједно са суседном државом Kосово”, коју не признаје, и питање када ће се то променити, Вучић је одговорио немачком листу да је то ствар различитог виђења ситуације и услова Брисела.

“Ви кажете да је то суседна држава, ми не. То је ствар виђења и услов ЕУ. Ми то видимо другачије. Да, и морамо пронаћи компромис са Приштином и тешко радимо на томе. За вас је то нешто што је од 2008. завршено. Али за нас то, наравно, није тако. За Мадрид, Атину, Никозију, Братиславу то, такође, није јасно, они не признају Приштину”, навео је Вучић за Билд.

Упитан како може да изгледа тај компромис, Вучић је рекао да је забринут, јер ће, по ономе што данас види, а посебно након ступања на дужност председника САД Џозефа Бајдена, поново бити притискати само Београд.

“Зато сам забринут. Ако желимо одржати мир, ако желимо да дође више инвеститора из Немачке, онда су нам потребна одржива решења. Не верујем у замрзнуте конфликте, за разлику од већине људи овде, јер увек постоји опасност да једног дана дође неко и одмрзне их”, нагласио је председник Србије.

На питање с ким му је једноставније да преговара – са председником Русије Владимиром Путином, Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, Kине Си Ђипингом, или Француске Емануелом Макроном, односно немачком канцеларком Ангелом Меркел, Вучић је подвукао да са свима мора разговарати и да и они разговарају између себе.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here