Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Председник Александар Вучић је за РТС рекао да не мисли да смо далеко или близу доношења одлуке о забрани кретања у трајању од 24 сата и да се то процењује на дневном нивоу. Најавио је да ће убудуће највероватније викендом полицијски час бити од петка до понедељка.

Александар Вучић је, гостујући у емисији Упитник на РТС-у, рекао да је он сваке ноћи узнемирен када види колико људи умре и колико је новозаражених. Извештаје прима три пута, први око 23 сата, други у четири ујутру а трећи око 7.30.

“Да бисмо спречили више мртвих и сачували животе људи, зато доносимо све мере. Ако мере за чување живота некога чине узнемиреним, жао ми је због тога, али ће живот имати приоритет. Сваког човека”, рекао је Вучић.

Истакао је да су увек постојали проблеми, од најгоре економске кризе, поплава до овога данас, али да људи бирају оне који се не плаше да доносе одлуке које се њима не свиђају.

“Више волим да нас нападају али да то могу да раде јер смо им чаували живте”, рекао је председник.

Истакао је да је Србија била у тежој ситуацији него 95 или 96 одсто земаља јер је имала велики улазак људи пропорционално броју становника – 400.000 особа. Додаје да је сада то добрим делом стављено под контролу.

Каже да одређена аришта нису избегнута али да је свуда вирус донет споља.

“Никога ту не можете да кривите. Ти људи су дошли на боље место, али неки су знаи да су доносили заразу са собом”, рекао је Вучић.

Поручује да је Београд несумњиво највеће жариште и да постоје неке повољне вести јер последњи тестови поазују боље процене за Ваљево, што још ништа не значи. Додаје да је и Ђуприја нешто мирнија, Ниш за нијансу мирнији, али је Београд и даље највећи проблем.

Проблем попуњености болница: 

На питање да ли ће Београд бити изолован, рекао је да не искључује ту могућност и да се и о томе говори сваког дана. У сваком случају ћемо одлуку донети брзо и ефикасно” рекао је Вучић.

Додао је да то не мора да буде најављено 48 сати раније и да не мисли да је то неки проблем. Напомиње да су прављене анализе али да одлука још није донета.

Поручује да је данас највећи проблем попуњеност болница и да у Београду више нема места.

Како додаје, Инфективна клиника је под највећим ударом, зајендо са пулмологијом која служи као подршку. Ту је и болница Дргаиша Мишовић, а председник је оценио да се људи херојски боре против короне.

Каже да има слободних респиратора, али да је болница готово пуна, и то зато што људи нису хтели да се јаве с благим симптомима.

Истиче да се пуни и Земунска болница, као и Градска болница на звездари. ВМЦ Карабурма има још 30-40 места а чисти се ортопедска болница на Бањици.

Напомиње да ће на крају све болнице сем ВМА постати Ковид болнице, али да ван Београда нема тих проблема. У Београд, како каже сваки дан по 130 људи долази у болнице а опоравак траје две до три недеље.

Због тога је, каже, рекао да је сајам најлакша и најлепша болница, јер кад се уђе у Мишови, не излази се брзо.

Додаје и да је на ВМЦ Карабурма било лица која су желела само да се све затоври али и да је замерио директору Института Дедиње Миловану Бојићу, јер је требало да имају више опреза и пажње, међутим истиче да су то њихове интерне ствари.

Каже да ипак није могуће потпуно сачувати здравствене раднике.

“Овде је реч о тешкој заразној болести и не трудим се да пронађем одговоре ни оправдање. Дошао сам да молим људе како да се понашају”, рекао је председник.

Субота нас је скупо коштала:

Напомиње и да је крив што полицијски час није уведен од петка до понедељка ујутру и наводи да ће да та мера највероватније бити уведена јер нас је субота преподне скупо коштала.

“Видели сте да су људи роштиљали на Фрушкој гори. Пола шуме су запалили”, рекао је Вучић.

Истиче да је у овом тренутку купљено 2.200 респиратора и да не говори о онима који су већ распоређени. Али, додаје да то, кад се плати, иде преко Народне банке и онда преко коресподентске банке која нас задржи 24 сата и пружи податке својој служби и држави. Онда, објашњава они понуде већу цену и машине заврше код њих.

“А нема не поништавају увогор, само кажу нема проблема, само ћемо да каснимо 20 дана”, рекао је председник.

Наглашава да се он бори за животе људи, за сваки респиратор.

На питање о критикама Карла Билта због дочека кинеског авиона, рекао је да из ЕУ није стигао ниједан респиратор. Захвалио је Унији на помоћи, новцу, пренамени ИПА фондова…

“Платили су нам летове који су скупи, бескрајно им хвала на томе”, рекао је Вучић.

Али напомиње да Карл Билт није рекао да ниједан респиратор није стигао из ЕУ.

Дан после Ковида-19 неће бити исти као дан пре

Каже да је Црна Гора одбила пет респиратора из Србије и да су рекли да их то не занима.

“Шта ја да радим с људим. Нећете? Хвала вам што нећете, нема ту филозофије”, рекао је.

Додао је: “Да будемо јасни. Србија је на путу ка ЕУ, то се не мења. Суштина је да ћу да говорим истину или ћу да лажем. Највише нам је помогла Кина и то људи треба да знају. Поклонили су нам 100 клиничких респиратора у трену када нам је било најпотребније”.

Захвалио је и норвешком амбасадору и истако да се они труде да нам допреме респираторе из Хонгконга и Турске.

“И то све тако иде. Људи треба да знају истину”, навео је.

Рекао је и да му је председник Француске Емануел Макрон током разговора рекао једну тачну ствар, да дан после Ковида-19 неће личити на дан пре.

Вучић је рекао да ће сви бити у проблемима али да ће неки бити у већим проблемима него Србија.

“Наше је било да се сналазимо, боримо, да са свима одржимо односе и да спашавамо наш народ”, навео је.

О економији:

Када је реч о економским мерама, председник је рекао да се све мере примењују одмах осим оне где се исплаћује минималац да не би било много превара.

Од 10. априла крећемо у исплату пензија са додатком од 4.000 дианра”, рекао је Вучић.

Навео је и да се настоји да се избегне отпуштање људи. Каже да је у САД ниво незапослености већ 6,6 одсто а да ће врло брзо доћи до 10 одсто.

Додаје и да наша стопа незапослености после Ковида-19 неће бити виша него што је просечна стопа у ЕУ.

“Хоћу да вам кажем да ће бити тешко за нас, али за нијсану лакше него у неким другим земљама”, рекао је и даодао да разуме да је свакоме тешко али да је тешко и држави која нема приходе.

Наводи и да је немогуће пронаћи боље мере.

“Направили смо добар програм. Желим да пробамо да сачувамо што већи број радника”, навео је Вучић.

Рекао је да ће бити отпуштања у приватном сектору и да се јави за сада добро држи.

Вучић каже да се нада да ћемо омћи да укинемо ванредно стање у року од месец дана, можда и раније.

Рекао је да ће ММФ ове године рећи да ће нам раст бити минус 2,5 а да ће за следећу годину предвидети плус седам или осам.

“Значи да ћемо ове године морати да се боримо јаче него икада и да радимо више некго икада”, рекао је Вучић.

“Видим светло на крају тунела”

Председник каже да није време за опуштање и попуштање, али да види светло на крају тунела.

“То светло ће сваки дан бити све ближе. Први пут такву изјаву дајем. Нећемо да журимо јер хоћемо да сачувамо животе”, објаснио је.

Истиче да ће бити много тешко за наше лекаре.

“Не знам где ћемо да измислимо нове болнице и разводимо гасове за респираторе али ћемо то да урадимо, и увек смо корак испред”, навео је.

Како је рекао, буде ли проблема са довожењем респиратора, он ће да седне у авион, да оде да вади респираторе из магацина.

“Па да видим ко ће да ме спречи”, рекао је и додао да жели да види оне респираторе које смо платили, а ником ништа нисмо украли.

Поручио је да за Србију предаја никад није била опција.

“Желим народу добро здравље. Победили смо и теже противнике”, рекао је председник.
Захвалио је свима који се данас боре за победу Србије.

„Српска стварност“ /РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here