Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, на панелу посвећеном односу ЕУ и Србије на конференцији Глобсек у Братислави, да не верује у санкције, и да, како је навео, ми никоме не бисмо наудили осим самима себи, када бисмо уводили санкције.

Вучић је тако одговорио на питање новинарке какве би санкције он увео Русији.

Упитан да ли би Србија, када постане чланица ЕУ, постала и чланица НАТО, Вучић је истакао да је Србија неутрална и да ће тако и остати.

“Остаћемо неутрални, али имамо добру сарадњу са НАТО, посебно са снагама Кфор на КиМ. Ми немамо ништа против тога да се друге земље учлањују у НАТО, али ми смо одабрали неутралност”, казао је председник Србије.

Он истиче да стратешки циљ Србије и даље остаје чланство у ЕУ, и да је Србија јасно рекла свој став по питању сукоба у Украјини.

“Тачно је и да нисмо увели санкције Русији. Ми смо увек имали подршку од стране Русије и Кине по питању нашег територијалног интегритета. Ако уведемо санкције, изгубићемо подршку. Чак 77 одсто људи у Србији је потпуно против санкција. Можете наметати своју вољу људима, али то није добро, са народом мора да се разговара. Ми смо наступили принципијелно, и увек ћемо подржати територијални интегритет Украјине, али се опет питамо зашто сви они који се сада боре за територијални интегритет нису о томе говорили 1999. године”, казао је Вучић.

Додао је и да је Србија помогла са више од три милиона евра Украјину, као и да је наша земља слала медицинску помоћ.

“Сутра ћу обићи украјинске избеглице. А оружје нећемо слати, зато што нећемо да будемо страна у рату”, казао је председник.

Модератор Кевин Барон је потом питао: “Зашто?”, на шта је председник Србије поновио: “нећемо да бирамо стране у овом рату”.

“Ставите се у нашу позицију. Запитајте се, 1999. године, ко је помагао Србију. Неки људи су тада говорили да спречавају геноцид, и неки данас, са друге стране, говоре да спречавају геноцид. Тада су вам се свиђале такве речи, а данас вам се не свиђају. Или имате принципе, или их немате. Али ако их имате, не можете их променити за 20 година”, казао је он.

Потом је шаљиво рекао да није требало да га позову, зато што он није део мејнстрима, и да има другачије мишљење по многим питањима.

Вучић је током панела још једном подсетио да многи у Европи не желе победу, већ потпуни пораз друге стране.

“Ја не верујем у потпуну победу и потпуне поразе. Ја мислим да нам је потребан мир. И да је у миру лакше поразити оног другог. Ја не схватам настављање рата и убијање. Можемо да расправљамо филозофски о томе, али свакодневно гину хиљаде људи. Мислим да нам је хитно потребан мир, и онда расправите проблеме за 20 година. Један дан мира је значајан, то значи да хиљаду људи остаје живо. Мир је једино решење. То сам рекао и председнику Путину када смо разговарали последњи пут”, казао је он.

Рекао је и да свет није црно-бели, како то неки желе да прикажу, и констатовао да је 1999. прекршена Повеља УН када је нападнута суверена и независна земља, са циљем одузимањем територије.

“За нас је Косово и данас део Србије према Уставу. Те 1999. за све чланице ЕУ је Косово било део Србије. Бомбардовали сте независну, суверену земљу јер се нешто лоше догађало на њеној територији. То је урађено како би се узео део територије Србије. Зашто тако није урађено у Ираку, и зашто није узета Басра, или Алепо од Дамаска?“, упитао је председник Србије Александар Вучић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here