Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Дијалог са Приштином у Бриселу, планиран за недељу, одложен је за четвртак, рекао је председник Србије Александар Вучић после видео-самита у Паризу, који је, како је истакао, био тежак, јер Србија има другачији став од свих осталих учесника, а Приштина је изашла са максималистичким захтевима.

Александар Вучић је рекао да дијалог неће, као што је било планирано, бити настављен у недељу у Бриселу.

“Сада се све променило: у недељу ћемо имати видео-конференцију, а наставак дијалога је планиран за четвртак у Бриселу, уз учешће обе делегације”, рекао је Вучић после видео-самита у Паризу.

Додао је да се, уместо сутрашње вечере са званичницима ЕУ, делегација Србије враћа у земљу, да би у недељу учествовала на видео-конференцији, а потом, за четири дана иде у Брисел на наставак дијалога.

“Овог лета ћемо, чини ми се, имати пуно видео-конференција”, констатовао је председник Србије.

Очигледно, нагласио је, да ће бити још много посла и много задатака у наредном периоду.

Рекао је да је наша делегација била одлично припремљена за данашњи самит.

“Задовољан сам оним што је наша аргументација. Неће бити лако у будућности. Бићемо изложени великим, да не назовем притисцима, али очекивањима наших европских партнера. Истовремено наилазимо на нереалистичан приступ косовскометохијских Албанаца, који желе све, а да Србија остане без ичега”, оценио је Вучић.

Истакао је да ће Србија морати брже да гура ка ЕУ, а истовремено штити своје интересе.

Председник Србије наводи да је тежак пут пред Србијом, али да неће бити лако ни онима који мисле да ће Србији узети све, да она не добије ништа.

“Људи не треба да брину. Наши људи су били веома добро припремљени за овај састанак”, рекао је Вучић након видео-конференције са немачком канцеларком Ангелом Меркел, француским председником Емануелом Макроном и премијером привремених косовских институција Авдулахом Хотијем.

Вучић је током конференције, како је рекао, навео шта је све Србија спровела из Бриселског споразума и нагласио да Приштина није успела ни једину обавезу, једну, да оствари, а то је Заједница српских општина.

“Не знају како да изађу из тога. Када улазите у разговоре, и једни и други морају да прилагођавају споразуме свом правном поретку, а приштинска страна се правда тиме да је ЗСО противна њиховом уставу”, истиче Вучић и додаје да не зна о чему ће се разговарати ако Приштина није у стању од 19. априла 2013, ни након седам и по година, да испуни своје обавезе.

На питање шта је то око чега се нису сложили са домаћинима и другим учесницима Самита, Вучић каже да је иницијално неслагање било око прве тачке, односно да је српска страна инсистирала да то буду разговори Београда и Приштине, а не Србије и Косова, јер Србија не признаје самопроглашену косовску независност:

“Ми смо тражили Београд и Приштина, а не Србија и Косово.”

Додао је да је албанска страна изашла са својим захтевима, које је назвао “списком лепих жеља”, пошто Србија не прихвата никакве ултиматуме и наређења, те предочио новинарима шта је то што Приштина тражи.

“То су очување територијалног интегритета Косова, очување устава и уставне организације Косова, трајно узајамно признање а не модел две Немачке, чланство у УН и да друге европске земље признају Косово. А тек онда би се бавили питањем несталих и ратне штете”, рекао је Вучић.

Председник Србије је на то поручио да је сваки разговор потпуно бесмислен ако су ти захтеви смисао свега.

“Спремни смо да разговарамо о свим корацима који би поправили односе народа, проток људи, робе, капитала, али да не прихватамо ултиматуме. То није могуће ни реално”, поручио је Вучић.

Председник Србије је истакао да су немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Француске Емануел Макрон на видео-самиту о косовском питању били коректни и да Србија није била изложена притисцима, али је подсетио да су обе земље признале независност Косова.

Вучић је новинарима после видео-самита у организацији Немачке и Француске, упитан какав је био став Француске и Немачке, рекао да су они били коректни и да њихови лидери разумеју позицију Србије, али да су те земље признале независност Косова.

“Не морам ништа даље да објашњавам и говорим”, рекао је председник Србије.

Оцењује да су Меркелова и Макрон искусни политичари који знају шта је могуће и реално, а шта није.

“Једно су жеље, а друго је стварно и озбиљно разумевање политичке ситуације”, рекао је Вучић.

Додаје да не може да каже да је Србија била изложена притисцима Маркона и Меркелове.

Каже да се трудио да данас на храбар, рационалан и прагматичан начин одговори на захтеве и “списак лепих жеља” албанске стране, те да верује да су немачка канцеларка и француски председник то разумели.

“Мораћемо да разговарамо, али није лако разговарати са неким ко живи ван реалности. Кад кажу да им је циљ да се укине Резолуција 1244, ми питамо шта је ту српски интерес, они кажу ‘па не знамо’… У сваком сучају, није лако време пред нама, али борићемо се и чуваћемо земљу”, рекао је Вучић.

Осврћући се на односе САД и ЕУ, Вучић је поручио да то није наша ствар и истакао да ми учествујемо у дијалогу под покровитељством Брисела и Мирослава Лајчака.

Вучић је, на питање да ли ће на видео-самиту у недељу бити само европски званичници и представници Београда и Приштине или ће бити и Ангела Меркел, рекао да мисли да она неће бити, али да не може сада све то да похвата ко се где појављује.

“Сада идемо у дијалог са Бриселом под покровитељством Лајчака. Не знам ко се где појављује и ко ће шта да уради. Албанци нису хтели у недељу да дођу, пошто Тачи има нешто са Хагом у понедељак, па им не одговара тада да дођу и на све то треба да трпимо и ћутимо. Ми увек можемо, јер озбиљни и одоговрни људи никада не беже са преговарачког стола, ако имате аргументе и заступате истину”, навео је председник Србије.

Упитан да ли је и Америка умешала прсте око дијалога, Вучић каже да неће односима Американаца и Европљана да се бави пошто имамо доста својим проблема и да је то њихова ствар како ће они једини према другима.

“Ми учествујемо у дијалогу под покровитљеством ЕУ, то је за нас важно и то ћемо да радимо”, нагласио је председник Србије.

Председник Србије Александар Вучић је изразио захвалност Ангели Меркел и Емануелу Макрону на организацији Самита и труду и напору да доведу две стране за сто и покажу посвећеност решавању проблема.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here