Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Председник Србије Александар Вучицћ данас поподне учествовао је на округлом столу о безбедности на Балкану и била је то прва прилика да укрсти аргументе са новим косовским премијером Аљбином Куртијем, који учествовао на истом панелу, заједно са косовским председником Хашимом Тачијем. Вербални дуел Куртија и Вучића у коме му је председник Србије поручио да не може да вређа Србију и да не представља државу.

Панел на тему “Координација, сарадња, консолидовање? Подстицај напретка земаља Западног Балкана“ одржава се у оквиру Минхенске безбедносне конференције, по правилима четам хауса, што значи да је затворен за јавност. Састанку је присуствовао и албански премијер Еди Рама.

Уз три албанска представника панел је био оштрији него прошле године.

Председник Владе такозване косовске државе Аљбин Куртију критиковао је „ Мини Шенген „ и рекао да „Србију треба ослободити Косова“.  Курти је уз то истакао и да ће Косово увести Србији реципрочне мере.

Председник Србије Александар Вучић је на то реаговао и одговорио да Куртију не може да вређа Србију, јер он не представља државу.

Вучић је, обраћајући се Куртију, нагласио:

“Не представљате државу. Пола света, чланица Уједињених нација није вас признало, а ако причамо о територији чак и више. Ако желите да вређате, наставите. Ми ћемо урадити све да се одржи мир и стабилност, нећете нас испровоцирати. Понижавањем наших напора око мини Шенгена… ја вас не разумем”, рекао је српски председник и констатовао да је та иницијатива за Куртија “велики изазов”. Вучић је додао и да Курти, ако размишља о мерама реципроцитета, треба да прочита Бриселски споразум.

“Ту пише да морате да формирате Заједницу српских општина. То вам је једина обавеза била и ништа нисте урадили”, рекао је Вучић, на шта Курти није ништа одговарао.

За округлим столом је и косовски председник Хашим Тачи, којем Курти оспорава легитимитет за дијалог са Београдом.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here