Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са Мирославом Лајчаком, специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана, са којим је имао отворен и искрен разговор чија је кључна порука да су разговори са Албанцима значајни у приближавању европској будућности Србије.

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да Србија очекује наставак дијалога са Приштином у најкраћем временском року, и да је могуће да то буде већ у јулу. Вучић је нагласио да су за европску будућност Србије осим реформи значајни, ако не и значајнији, разговори са Албанцима.

Вучић је после разговора са изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком рекао је да је имао добар припремни састанак о дијалогу који треба да се одржава под покровитељством Европске уније.

„Схватамо да Лајчак својим ауторитетом, знањем, посвећеношћу може да гарантује објективност и непристранстност у том процесу“, рекао је и додао да Лајчак одлучује о датуму наставка дијалога.

Вучић није искључуио могућност да се у Бриселу нађе између посета Москви и Вашингтону, јер је то, како је истакао, важно због европске будућности Србије, пренео је Танјуг.

Волим када поштено изнесемо карте на сто, рекао је Вучић после састанка са Лајчаком и истакао да је то био један од најконкретнијих разговора које је имао.

Рекао је да не може да открива детаље, додајући да се код нас не дешава да нешто процури у штампу, као што је, констатовао је, случај у Приштини „као да живе од тога”.

Кључна порука разговора је, каже, да су у приближавању европској будућности Србије значајни разговори са Албанцима.

„Страховито је важно, можда и кључна порука, да можемо на озбиљан начин да приближимо европску будућност Србије ако будемо посвећени реформским процесима, а једнако, ако не и значајнији, су разговори са Албанцима“, казао је Вучић.

Лајчак је истакао да треба решити сва отворена питања, једном за свагда. Ми предлажемо посредовање у постизању свеобухватног договора за Косово, који ће решити сва отворена питања једном за свагда, изјавио је Лајчак.

Упитан да прокоментарише то што у овој фази САД нуде нека економска решења како би се прилбижили ставови две стране и да ли постоји могућност да и ЕУ кроз неке економске олакшице и економску подршку приближи ставове Београда и Приштине, Лајчак је рекао:

“То укључује, наравно, и економска питања и регионална питања, али и читав низ других питања о којима сам разговарао са Вучићем”.

Лајчак је додао да ће свеобухватни дијалог бити настављен на оно што је већ договорено и реализовано.

“И желимо да будемо сигурни да када дијалог дође до свог краја, да имамо споразум са решеним свим питањима, да нема никаквих знакова питања”, нагласио је Лајчак.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here