Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Другог дана посете Грчкој председник Србије Александар Вучић састао се са грчким премијером Кирјакосом Мицотакисом са којим је потписао Декларацију о стратешком партнерству две земље. Након билатералног састанка, Вучић и Кирјакос су председавали седницом Високог савета за сарадњу две земље.

Након седнице потписана је Декларација о упостављању стратешког партнерства Србије и Грчке. “Грчка је тек трећа земља у Европи са којом Србија потписује такав документ”, истакао Вучић.

Потписан је и Програм сарадње две владе у области образовања, науке и технолошког развоја за период од 2020. до 2022. године.

Вучић је навео да је важно да Декларација обухвата економску сарадњу, али и сарадњу у сфери безбедности, као и научно-образовну сарадњу.

“Породица Мицотакис увек била пријатељ Срба” 

Председник Србије је рекао да је посебно срећан данас што је као председник Србије гост премијера Мицотакиса, чија је породица увек била пријатељ Срба.

“Ми имамо посебно сећање на целу фамилију Мицотакис и увек сте били велики пријатељи Срба и Србије. Никада то не заборављамо и са посебним поштовањем се, између осталог, према вама тако односимо”, рекао је Вучић.

Председник је поновио да су Србија и Грчка пријатељске земље и да се два народа тако и осећају.

Истакао је да ће Србија данас и увек подржавати територијални интегритет Грчке, на копну и на мору и додао да је Србија спремна и као пријатељ, а не само као неко ко се налази на европском путу, да помогне у смештају одређеног броја мигрантске деце без родитеља.

“Такође, на сваком месту, у свим међународним организацијама истицаћемо неопходност повратка отетих ствари културе са Акропоља Грчкој. У томе ћете имати увек глас Србије, не само тајно, већ о томе говорим јавно и на сваком месту”, поручио је Вучић.

Захвалност на подршци Грчке интегритету Србије

Председник Вучић  је захвалио на подршци Грчке интегритету Србије, међународном праву у вези са Косовом и Метохијом, као и на залагању да се укину таксе.

“Друга ствар која од огромног значаја за нас и молим вас да нам додатно помогнете својим гласом веома угледног државника унутар ЕУ на бржем путу Србије ка учлањењу у Унију. Били бисмо веома захвални. И ЕУ би добила веома одговорног члана, а Грчка пријатеља”, рекао је Вучић.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис изразио је уверење да ће данашњи састанак поставити снажан темељ за даљу сарадњу две земље.

“Грчка ће бити стабилан савезник на тешком путу који сте изабрали”, поручио је Мицотакис.

Александар Вучић се јуче састао са председником Грчке Прокописом Павлопулосом, а уручена му је и Златна медаља за заслуге Града Атине.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here