Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас министра спољних послова Републике Северне Македоније Бујара Османија, са којим је разговарао о јачању добросуседских односа двеју земаља, и то кроз, између осталог, решавање свих питања дијалогом, унапређење економске сарадње и међусобну подршку на европском путу. Високог госта Османија примили су и највиши званичници Србије.

Председник Вучић је предложио конкретне пројекте који би допринели бољем повезивању и економској сарадњи двеју земаља, попут модернизације железничке пруге до Скопља и јачања инфраструктуре на граничним  прелазима.

Председник Вучић је рекао да су добри односи Србије и Северне Македоније од највеће важности за цео регион. Он је истакао “мини Шенген” као пример успешне сарадње, на добробит грађана и у корист економског развоја земаља, активно укључених у ту иницијативу. Председник Вучић је издвојио значај Меморандума који су потписале Србија, Северна Македонија и Албанија, а који омогућава међусобну помоћ и сарадњу њихових здравствених система за лечење оболелих од КОВИД-19.

Министар Османи је захвалио за донацију вакцина, које је председник Вучић у недељу уручио премијеру Заеву, а које су омогућиле да почне вакцинација северномакедонских грађана и, како је рекао, пробудиле нову наду.

Председник Вучић је такође рекао да Србија подржава европске интеграције Северне Македоније.

Двојица саговорника су разговарали и о унапређењу положаја Срба у Северној Македоније, односно Македонаца у Србији, наводи се у саопштењу.

Високог госта из Македоније примили су и разговарали о унапређењу сарадње две државе и Ана Брнабић, председница Владе Србије, Ивица Дачић, председник Скупштине Србије и Никола Селаковић, министар спољних послова Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here