Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Председник Србије Александар Вучић данас је са министром спољних послова Чешке Томашем Петричеком разговарао о унапређењу билатералне, економске и парламентарне сарадње, као и о инвестицијама, повећању трговинске размене и бројним пројектима у разним областима од интереса за две земље.

Председник Вучић је захвалио министру Петричеку на посети и нагласио да су редовни контакти и сусрети званичника од изузетног значаја за унапређење односа Србије и Чешке.

Вучић је посебно поздравио одржавање привредног форума две земље у условима пандемије, што одражава здрав интерес компанија и привредника за ширењем пословања, како би се редовни економски токови што пре наставили након изузетно тешке године.

“Србија изузетно поштује чешка економска достигнућа у претходној деценији. Уверен сам да ћемо се изборити са пандемијом и да ће наша привредна сарадња допринети да се озбиљне економске последице пандемије што пре ублаже, како бисмо сви могли да се окренемо будућим пројектима који ће подићи квалитет живота људи“, рекао је Вучић.

Истакао је да је Србија постала једна од земаља са најбољим условима за стране инвеститоре, будући да је политички стабилна и да има сјајан тим стручњака који су напорним радом створили изузетну инвеситициону климу, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

Министар Петричек је изразио захвалност на могућности да дође у Београд са привредном делегацијом и додао да је економска сарадња од великог значајна за обе стране.

Он је навео да је криза умањила ниво и обим економске сарадње, али да је и робна размена од 1,2 милијарде евра, која је остварена прошле године, веома важна с обзиром да је 2020. година, поред здравствено тешке ситуације, била и у економском смислу изузетно тешка за цео свет.

“Уверен сам да ће привредници наћи простор за унапређење сарадње, као и за инвестирање и реализацију нових пројеката“, рекао је министар Петричек.

Истакао је да је билатерална економска сарадња Србије и Чешке заснована на развијеној трговинској размени и растућим чешким инвестицијама.

“Желимо да размотримо више пословних могућности у Србији и зато је са мном дошло 20 привредника. Пре кризе смо имали најнижу стопу незапослености и сада истражујемо друге пословне дестинације и могућности, а Србија нам је културолошки и историјски веома блиска“, рекао је министар Петричек. Додао је и да Чешка жели да одржава редовне контакте са Србијом на највишем нивоу.

Председник Вучић је истакао да је са посебним задовољством прихватио позив председника Земана да посети Праг у мају ове године и додао да је уверен да ће се током те посете иницирати пројекти са чијом би реализацијом требало отпочети што пре на обострану корист две земље.

Са министром спољних послова Чешке Томашом Петричеком, који је у посети Србији са делегацијом чешких привредника и представника Привредне коморе ове земље, одвојено су разговарали Ивица Дачић, председник Скупштине Србије, Ана Брнабић, председница Владе Србије и Никола Селаковић, министар спољних послова Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here