Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са председником Руске Федерације Владимиром Владимировичем Путином и захвалио му за прилику да поново, само месец дана од претходног телефонског разговора, размене мишљења о различитим питањима билатералних и међународних односа.

Вучић је Путину захвалио на позиву да 24. јуна присуствује Паради победе у Москви и да му је велика част да учествује на прослави 75-годишњице победе над фашизмом, јер се поноси чињеницом да су српски и руски народ у Другом светском рату били на истој страни слободарства, наводи се у саопштењуслужбе за сарадњу с медијима председника Србије.

“Зато нема важнијег задатка од чувања сећања на славну историју и истину о борби која је донела слободу и мир”, рекао је председник Вучић.

Двојица званичника су разговарали о регионалним питањима, а највише времена посветили су питању Косова и Метохије, посебно о ономе што се у вези са тим питањем догађа на међународној политичкој сцени.

Путин је рекао да ће о томе насамо да разговара са председником Вучићем следеће недеље у Москви, приликом обележавања победе над фашизмом.

Председник Русије Владимир Путин заложио се у телефонском разговору са председником Србије Александром Вучићем за израду компромисног решења о Косову прихватљивог за Београд, а које би одобрио Савет безбедности УН, саопштила је прес-служба Кремља.

„Током детаљне размене мишљења о решавању косовског питања, Владимир Путин се заложио за израду компромисног решења прихватљивог за Београд, које би требало да одобри Савет безбедности Уједињених нација”, истиче се у саопштењу објављеном на сајту Кремља.

Вучић је још једном захвалио Путину на активној подршци Русије државним и националним интересима Србије, на принципима међународног права и правде.

Путин је потврдио да ће поново да посети Србију како би присуствовао централној државној свечаности освећења Храма Светог Саве и истакао да ће Русија да помаже интересе Србије, као и да штити интересе Српске православне цркве.

Председник Вучић је рекао да ће му бити част да поново угости председника Путина, а посебно том свечаном приликом, јер је Русија непроцењиво допринела завршетку највећег православног храма у Србији, учинивши га једним од симбола блискости двеју држава и двају народа.

Вучић је рекао да са задовољством очекује посету шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Београдy ове недеље.

“То што је за прву посету иностранству после принудне паузе изазване пандемијом коронавируса изабрао нашу земљу, за нас је још једна потврда најближих пријатељских односа и изванредног стратешког партнерства”, истакао је Вучић.

Он је изразио уверење да ће имати прилику да са министром Лавровом детаљно разговара како о питањима српско-руске политичке и економске сарадње, тако и о ситуацији на Балкану и актуелним кретањима у свету.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here