Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

На београдски аеродром “Никола Тесла слетео је авион “Eр Србије” са контингентом од 100.000 вакцина “спутњик”. Председник Александар Вучић упутио је захвалност руском председнику Владимиру Путину и руским пријатељима на сарадњи и помоћи у набавци вакцина. Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко истакао је да је сарадња потврдила и потврђује да две земље имају братске односе.

Председник Србије Александар Вучић и амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко дочекали су на београдском аеродрому испоруку контингента од 100.000 доза руских вакцина против коронавируса.

Вакцине ће, како је најављено, одмах бити транспортоване у Институт “Торлак”, одакле ће у понедељак бити дистрибуиране у центре за вакцинацију широм Србије.

Председник Србије Александар Вучић је, током обраћања медијима, рекао да је реч о 100.000 друге дозе “спутњика”, додајући да се прва и друга доза разликују у компонентама.

Вучић је рекао да у наредном периоду предстоји суштински важан посао, а то је производња “спутњика” у Београду до краја године.

Према његовим речима, Србија је од почетка набавила укупно 2.600.000 доза вакцина, што је довољно за око 1.400.000 људи јер, како каже, “Астра Зенека” друга доза иде тек за 12 недеља.

Александар Боцан-Харченко захвалио је председнику Вучићу због његових високих оцена сарадње две земље.

Истакао је да је сарадња потврдила и потврђује да смо ми пријатељи и да имамо братске односе.

“Задовољан сам због тога што је испорука дошла на време и она ће допринети процесу вакцинације у Србији”, каже Боцан-Харченко.

Што се тиче производње “спутњика” у Србији, поручио је да ће Русија направити све што је могуће на основу уговора и договора да што брже, можда већ у јуну, Србија има могућност да пакује и дистрибуира вакцине, а до краја године, како се нада, и да производи “спутњик”.

Упитан да прокоментарише информације да лидери Европске уније разматрају забрану извоза вакцине, Вучић је рекао да се, колико је он разумео, то не односи на Западни Балкан, већ на друге континенте.

“Није Србија тиме обухваћена и да се не жалимо и не будемо нефер, па да их критикујемо за све што се тиче њихових правила”, истакао је председник.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here